Donkerblauw, hemelsblauw, paarsblauw… er zijn teveel tinten blauw om op te noemen. In de tuin doen blauwe bloemen het uitstekend: in contrast met witte of roze bloeiers, of kies verschillende soorten blauwtinten bij elkaar. Blauw in de tuin is tijdloos en geeft een rustige uitstraling. Deze zes blauwe bloemen zijn aanraders voor je border.

1. Blauwe papaver

Voor de echte blauwliefhebber is de blauwe klaproos (Meconopsis betonicifolia) een must have. Deze vaste plant staat bekend als een lastige soort die vaak na de bloei in mei-juni verdwijnt, maar het is een aanwinst voor de border. In tegenstelling tot de rode klaproos, houdt deze papaver niet van de volle zon. De bosplant vraagt best wat van zijn omgeving: halfschaduw, vochtige grond, niet te zure grond, weinig boomwortels én een plekje in de luwte. De blauwe klaproos zelf zaaien kan, maar is vrij lastig. Het beste resultaat boek je als je hem in knop koopt bij de kweker. Wist je trouwens dat deze ‘Blue Poppy’ de nationale plant is van Bhutan? Daar groeit hij in de bergen.

 

In tegenstelling tot rode klaprozen, houden blauwe papavers van een plek in de halfschaduw

2. Blauwe distels voor bijen en vlinders

Het is geen plant om zonder handschoenen aan te pakken: blauwe distel. Er zijn vele soorten die blauw bloeien, zoals de alpendistel of alpenkruisdistel (Eryngium alpinum), en verschillende variëteiten van Eryngium planum, zoals edeldistel Eryngium planum ‘Blue Hobbit’. Als deze makkelijke borderplant eenmaal staat op een zonnige, droge plek, heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Niet alleen is de kruisdistel een genot om naar te kijken, hij trekt ook massa’s bijen, zweefvliegen en vlinders aan. Nadat de opvallende blauwtint in het najaar vervaagt, blijft de plant nog lang mooi dankzij zijn grillige silhouet.

Kruisdistels Eryngium planum zijn erg aantrekkelijk voor hommels en bijen.
Loodkruid
Loodkruid zorgt voor een blauwe waas in de nazomertuin. Foto iVerde

3. Loodkruid in de rotstuin

Loodkruid (Ceratostigma plumbaginoides) is een goede plant voor een zonnige, droge en kalkrijke plek. Zet dit laagblijvende (ca. 25 cm) plantje bijvoorbeeld aan de randen van de border óf in pot op het terras. Ook in een rotstuin misstaat loodkruid niet, zeker niet als het blad na de zomer donkerrood kleurt. De kobaltblauwe bloemetjes verschijnen in juli en blijven tot in oktober bloeien. Dek de plant bij strenge winters af met een laagje mulch om vorstschade te voorkomen.

 

 

4. Lila klokjes van blauwe winde

Blauwe winde (Convolvulus sabatius) is een dankbare vaste plant die prima uitkomt als kuipplant. De lilablauwe klokjes, die zich aan het einde van de dag sluiten, bloeien de hele zomer. Mooi in een hanging basket, zodat de bloemen over de rand kunnen vallen of in de voegen van een stenen muurtje. Of laat blauwe winde middels een wigwam omhoog klimmen in de border. Probeer de winde na de bloei te vermeerderen en laat de stekken binnen overwinteren. Deze winde staat graag op een lichtvochtige plek en heeft in de winter bescherming nodig tegen de kou.

Met blauwe winde geef je potten en perken een fleurige uitstraling. Foto iVerde

5. Geurende blauwbaard

De bloemen van de blauwbaard of blauwe spirea Caryopteris ×clandonensis ‘Heavenly Blue’, zijn niet alleen opvallend helder- of violetblauw, ze ruiken ook nog eens heerlijk! Net als het grijsgroene blad, dat geurt naar munt. Deze kruidachtige kleine heester kan flink groot worden, tot wel 2 m. De rijke bloei start in augustus en gaat door tot in oktober en trekt vlinders en bijen aan. Blauwbaard ‘Heavenly Blue’ verlangt een zonnige standplaats, waarbij zandgrond en droogte geen probleem zijn. Ook doet hij het prima in een zilte zeelucht.

Blauwbaard bloeit lang door, tot in oktober. Foto iVerde
Juffertje in 't groen zijn ware kunstwerkjes in de border.
Juffertje in 't groen zijn ware kunstwerkjes in de border.

6. Kunstig juffertje in ‘t groen

Een kunstwerkje in de tuin heb je met juffertje in ‘t groen (Nigella damascena). De helderblauwe bloemen zijn omgeven met een ragfijne krans en hebben zeer decoratieve zaaddozen. Plaats juffertjes direct op de juiste plek in arme grond, want verplaatsen vinden ze maar niks. Het is een eenjarige plant, maar kan zichzelf dankzij de goed te ontkiemen zaaddozen vrij gemakkelijk verspreiden in de border waar hij staat. De bloemen verschijnen in juni, juli en augustus. Bijzonder: juffertje in ‘t groen heeft honingklieren. Die gebruikt de bloem om hommels te lokken voor de bestuiving.

Benieuwd naar andere kleuren bloemen voor de border? Bekijk gele of koraalkleurige exemplaren voor de border.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
5/5 - (2)