Voordat Nitha Annink zich omschoolde tot tuinontwerpster, maakte ze lange pittige dagen in de geestelijke gezondheidszorg. Thuis kwam ze tot rust met haar handen in de aarde. “Grondig Geniethen noemde ik dat altijd. Met een h, als een knipoog naar mijn voornaam.”

Geen chemische hulp

“De naam Grondig Geniethen bleef toen ik mijn tuin openstelde. Omdat het eigenlijk een paraplu is voor alles wat ik doe en graag wil uitdragen: een tuin is er bovenal om van te genieten.” En dat blijkt uit allerlei keuzes die Nitha maakt. “Ik nam me voor om dingen gewoon te laten gebeuren. Vanuit die ontspanning laat ik me graag verrassen.” Het past ook bij haar overtuiging dat de natuur zijn gang moet kunnen gaan. “Ik ga hier niet met chemicaliën aan de gang omdat bepaalde planten niet willen. Hetzelfde geldt voor bemesten. Behalve eigen compost met af en toe een gift champignonmest gaat hier niets de borders in. Anders word ik een slaaf van mijn tuin en dan schiet ik mijn doel voorbij.”

Eigenwijze kleurcombinaties en bijzondere bollen in de tuin van Nitha Annink – Buitenleven magazine

Eigenwijze kleurcombinaties en bijzondere bollen in de tuin van Nitha Annink. Foto Sietske de Vries

De lente kent leuke kleurencombinaties

Tijdens tuinfairs en rondleidingen probeert Nitha haar filosofie over te dragen op anderen. “Ik heb vroeger veel gecaterd en gewerkt als diëtiste. Die passie kan ik hier nog steeds kwijt. Vaak serveer ik tuingroepen een lunch in de oranjerie, vers uit eigen moestuin. Mooi om te zien welk effect mijn tuin op ze heeft, hoe ze zich langzaam ontspannen. Dan is mijn doel bereikt: ze zijn grondig aan het genieten.” Dat kan ook niet anders in de tuin waar natuurlijke borders en eigenwijze kleurencombinaties op een bijzondere manier samenkomen.

De lente is oranje

Wil je meer weten over de tuin van Nitha Annink en haar bloembollen? Of wil je foto’s van de kleurencombinaties bekijken ter inspiratie? In Buitenleven 2019/3 lees je het hele verhaal in het artikel ‘De lente is oranje’. Het magazine ligt van 15 maart 2019 tot en met 18 april 2019 in de winkel.

2.5/5 - (2)