Hun tuin vol pottenborders startte voor Aartje en Johan met een paar mooie salvia’s in pot. De verzameling bijzondere planten breidde zich in rap tempo uit. “Dus maakten we er groepjes van op kleur. En die groepjes werden steeds groter”, zegt Aartje lachend.

Onlangs lieten Aartje en Johan speciaal voor hun pottencollecties een grote, nieuwe kas bouwen achter de boerderij. Inspiratie deden ze op in hun favoriete tuinenland: Engeland. Aartje: “Je ziet daar de mooiste, robuuste kassen met oude en grof gestuukte muren. Die sfeer hebben we hier proberen na te bootsen.” Afgelopen jaar overwinterden hier voor het eerst alle kuipplanten. “Voorheen stond zowel de boerderij als ons kleine kasje vol met potten in de winter. Het was een heel gedoe om die allemaal te verzorgen. Nu kunnen we alles bij elkaar kwijt. Bovendien hebben we nu meteen een mooie ruimte om tuinclubs te ontvangen als het regent.”

Aanzicht huis met potten
Nu de lente weer begint, mogen alle potten naar buiten.

Botanisch sfeertje

Niet alle planten verhuizen half mei naar buiten. Vensterbanken, oude tafeltjes en houten trapjes worden dan zorgvuldig gedecoreerd met bijzondere planten. Zo heerst er jaarrond een mooi, botanisch sfeertje. “Er staan dan vooral veel leuke, ouderwetse kamerplanten binnen, in de kas”, aldus Aartje. “Aparte pelargoniums bijvoorbeeld, een garnalenplantje en prachtige bladbegonia’s. We genieten er allebei van om daar een beetje mee te fröbelen. Wat dat betreft heeft deze kas onze hobby nóg verder verbreed.”

Het is wel duidelijk dat het stel hun inspiratie haalt uit Engeland.

Meer over deze tuin vol pottenborders?

Het hele verhaal over Akke en Johans tuin lees je in Buitenleven 2021/2, nu in de winkel. Je kunt hem natuurlijk ook online bestellen. Wil je meer inspiratie over prachtige bloemen voor in pot? Deze vroege voorjaarsbloeiers staan prachtig, ook in een border.

Review deze post