Wat kun je nu doen in de tuin? Mirjam zet een aantal tuinklusjes voor de maand mei voor je op rijtje.

Tekst Mirjam Enzerink

 

 

 

 

Sieruien planten

In mei kan de tuin vaak wat extra kleur gebruiken. Want de bloembollen zijn uitgebloeid, maar de meeste vaste planten moeten nog komen. Sieruien (Allium) vormen een heel fijn bruggetje tussen deze fases. Ze bloeien de hele maand mei en zorgen voor zowel kleur als hoogte. Je kunt ze nu in pot bij een kweker of tuincentrum kopen en uitplanten. De bollen vermeerderen zich gestaag.

Foto iVerde.
Foto iVerde.

Kleur toevoegen met pioenen

Ook pioenrozen (Paeonia) zijn echte meitoppers. Heb je van nature kleiachtige grond, dan heb je geluk: pioenen doen het extra goed in de vochtige klei. Zandgrond kun je ‘pioenklaar’ maken door de structuur te verbeteren met veel organisch materiaal en droge mest. Bedek de bodem met mulch, steentjes of houtsnippers zodat de aarde niet zo snel uitdroogt.

Foto iVerde.
Foto iBulb

Zomerbollen voor insecten

Je kunt nu zomerbollen aanplanten. Denk bij het selecteren van mooie soorten ook aan bijen en vlinders, want de ene zomerbol heeft meer te bieden dan de ander. Goede insectenbollen zijn onder meer Abessijnse gladiool, enkele dahlia’s en lampenpoetsers. Koop je biologische bollen via naturalbulbs.nl dan weet je zeker dat insecten er veilig van kunnen snoepen.

Foto iBulb

Hagen organisch bemesten

Verwen de hagen in de tuin met een gift organische mest of voed ze met eigen compost. Zo groeien ze sneller mooi dicht.
De planten van voorgezaaide vruchtgewassen als tomaten, courgettes en paprika kun je op mooie dagen buiten laten afharden. Zo wennen ze aan de koelere buitentemperatuur. Zet ze niet in de volle zon en haal ze aan het eind van de middag weer binnen. Na IJsheiligen kun je ze uitplanten in de tuin.

Foto iBulb

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)