Vlak bij de duinen in Castricum ligt rondom een voormalige ggz-instelling een sfeervolle tuin vol siergrassen. Hier is het genieten op het gezellige terras of tijdens een rondwandeling langs de borders. In de herfst zijn de grassen op hun mooist en zorgen kleine struiken met een herfstkleur voor een vlammend accent.

Tekst Modeste Herwig Foto’s Sietske de Vries

 

Op het voormalige ziekenhuisterrein Duin en Bosch in Castricum is een deel van de oude gebouwen bewaard gebleven. Na een grondige renovatie zijn ze nu weer bewoond. De nieuwe bewoners van de hoekwoning in deze voormalige ggz-instelling wilden graag een tuin creëren die goed zou aansluiten bij de omgeving: het om-
ringende park en het duingebied daarachter. Ze vroegen Tjerk Spannenburg om voor de nieuwe tuin een ontwerp te maken en de kale vlakte om te toveren tot een speelse buitenruimte vol met planten. “Omdat er niets stond, kon ik met een blanco vel beginnen”, vertelt Tjerk. “Het uitgangspunt was een natuurlijk ogende tuin waarin je de seizoenen optimaal kunt beleven. Ik begin altijd met een uitgebreid gesprek, om de opdrachtgevers goed te leren kennen. Daar kwam uit dat planten de hoofdrol mochten spelen en dat de tuin vooral een informele uitstraling met verschillende zitplekjes moest hebben. Ze gaven ook aan dat ze graag in de tuin werken, dus dan kun je wat meer doen op het gebied van beplanting.”

Dit is een exclusief artikel...

Abonneer je nu op Buitenleven om verder te lezen.

  • Uit het magazine