-
- Uit het magazine
- Discover
-
Het uitzicht was dé reden voor de eigenaren om op deze plek te komen wonen. De tuin, die aan het water grenst, had geen compleet nieuw ontwerp nodig: alleen een fraaie beplanting miste. Tuinarchitect Arjan Boekel maakte een passend beplantingsplant met naturalistische borders die in het omringende landschap opgaan.
Tekst Modeste Herwig Foto’s Sietske de Vries
In het landelijk gelegen Holysloot, vlak boven Amsterdam, zijn er veel weilanden en weidse uitzichten, maar is er vooral ook veel water. Achter twee houten gebouwen, een woonhuis en een gastenverblijf in een voormalige schuur ligt deze ruime tuin met een spectaculair uitzicht over de Holysloter Die. “Een prachtige plek”, vindt tuin- en landschapsarchitect Arjan Boekel. “Maar de tuin was wel erg eenvoudig.” Daarom kreeg hij de vraag om een nieuw plan voor de tuin te maken. Een veranda met ruim terras, parkeerplekken en een houten vlonder achter in de tuin waren er al. Alleen de beplanting ontbrak nog. “Er was vooral gazon, met hier en daar een boom. De eigenaren wilden er een paradijsje van maken met veel bloemen. Het liefst heel natuurlijk, zodat de tuin goed zou aansluiten bij de omgeving. Het ging ze vooral om natuurbeleving, want daarom waren ze hier komen wonen”, vertelt Arjan, die bekend is om zijn kleurrijke en naturalistische beplantingen in (dak)tuinen en openbare ruimtes. “Dit was voor mij dus een ‘groene’ opdracht; er was geen behoefte aan extra
paden en terrassen. Het uitzicht over het water is natuurlijk fantastisch, dat moest zeker behouden blijven.” Rondom het gazon zijn inmiddels verschillende borders aangelegd, rijkgevuld met vaste planten, siergrassen en enkele heesters. Alle gekozen planten zien er heel natuurlijk uit; hier geen rozen of in vorm geknipte struiken. Pluimvormige bloemen en siergrassen sluiten goed aan bij de omringende wilde beplanting.