Beschut tafelen achter een haag, meerdere zitplekken en het gebruik van twee soorten tegels voor een speels contrast. In Buitenleven 2018/8 staat tuinontwerp van een rotsvaste achtertuin met veel relaxruimte. Met eenvoudige beplanting bereikt de ontwerper een groots effect in elk seizoen.

Tuinontwerper aan het woord

Tuinontwerp van Horst Nalbach

Tuinontwerp van Horst Nalbach

Horst Nalbach ontwierp in Alphen aan de Rijn een tuin met een werkruimte van 72 vierkante meter met weinig plantvakken, waardoor zijn focus vooral ligt op structuurplanten. Zo creëerde hij een border met hoge wintergroene bamboe (Fargesia murieliae ‘Bimbo’) en achter de ligbedden hoge pluimen van prachtriet (Miscanthus sinensis ‘Kleine Fontäne’).
In het voorjaar bloeit er een blauweregen en wordt de bodem bedekt door de kruipvlambloem (Phlox subulata ‘White Delight’). In de zomer floreert de duizendknoop (Persicaria affinis) en bloeien hortensia’s maandenlang, waarna ze voor een mooi wintersilhouet zorgen. Het zijn bijna allemaal planten met body, waarvoor geldt: snoeien is bloeien.

Tuinontwerp met steencombinaties

Geen rotsvaste tuin zonder bestrating. De ontwerper koos voor een combinatie van Italiaans hardsteen en Schellevis betontegels. Deze betontegels hebben een vrij lichte tint en kleuren donkerder bij droogte. Ook het Italiaans hardsteen is doorgaans licht, kleurt juist na een regenbui donkerder en gaat dan ook weerspiegelen. Er is bewust niet gekozen voor een houten vlonderterras, omdat dit door regen spekglad kan worden. Niet handig als er veel in je tuin wordt gelopen.

Leg zelf deze tuin aan

Wil je zelf aan de slag gaan met dit tuinontwerp voor een tuin op rotsvaste basis? Download dan de plattegrond met legenda en treed in de voetsporen van de tuinontwerper. Natuurlijk zijn we erg benieuwd naar het eindresultaat. Stuur ons foto’s van je tuinproject, het liefst voor en na.

Plattegrond-de-tuinontwerper-Buitenleven-2018-8

Review deze post