Een tuin aan de waterkant. Maar wel een smalle tuin, waarvan de helft gepacht wordt van de gemeente. Ontwerper Antoon Gouw maakte een tuinontwerp en creeërde een plekje waar de bewoners lekker lang kunnen tafelen, urenlang loungen en een vuurtje kunnen stoken. Het volledige artikel lees je in Buitenleven 2020/8.

In tweeën gedeeld

“De tuin is opgedeeld in grofweg twee delen”, onthult Antoon over het ontwerp. “Het gedeelte bij het huis tot aan de berging is wat luxer en uitgebreider van opzet, terwijl het achterste gedeelte naar de waterkant toe functioneel van opzet en eenvoudiger is. Dit deel is ook meer open dan het gedeelte bij het huis, waar hoge schuttingen staan. Het ontwerp was wel een uitdaging: “De tuin is zo smal als de woning zelf, maar wel dertig meter lang; een echt pijpenlaatje”, aldus de ontwerper.

Tuinontwerp bl8-2
Met de shutters van het prieel dicht, zit je hier beschut uit de wind én uit het zicht van de buren. Foto: Amy Guijt

Natuurlijk karakter

De scheiding van de smalle tuin is ook terug te zien in de beplanting. Bij het water oogt de tuin heel natuurlijk. “Ik vond het belangrijk om een connectie te maken met het achterliggende landschap”, legt Antoon uit. “Het gazon heeft een altijd groen karakter en Calamagrostis is met zijn rietachtige uiterlijk het verbindende elementen met de achterliggende waterpartij.” Voor de rest gebruikte hij planten die in hard groeien en in één tuinseizoen sluiten, zoals Agastache, Anemone, Salvia, hortensia’s en grassen zoals Calamagrostis en Pennisetum. Tip van Antoon: “Snoei grassen in het najaar niet af, maar doe dit pas in het voorjaar. Juist in de winter zijn ze door hun silhouet op hun mooist.”

Tuinontwerp bl8
Een speciaal plekje om te genieten van het spectaculaire uitzicht. Foto; Amy Guijt

Meer over dit smalle tuinontwerp?

Bekijk het hele ontwerp in Buitenleven 2020/8. Deze ligt tot en met 5 november 2020 in de winkel. In deze editie vind je ook alles over fruitbomen voor in kleine tuinen.

Download hier de plattegrond van het tuinontwerp voor deze smalle tuin.

Review deze post