De lente staat voor de deur en dat betekent: genieten het lekkere weer in je tuin! Voorlopig gaan we ook niet heel veel verder. Zodra de eerste zonnestraaltjes een feit zijn, kunnen je tuinset en barbecue meteen naar buiten. Maar wat als je spullen kapot gaan of uit je tuin worden gestolen? Ben je dan wel verzekerd? 

Tuinset verzekerd op de inboedelverzekering

Heb je een inboedelverzekering? Dan zijn je tuinmeubelen hier vaak ook op verzekerd. Kijk nog even voor de zekerheid, want er zijn ook verzekeraars waar je een aparte verzekering moet afsluiten voor je tuinmeubilair. Heb je schade aan je barbecue of is hij gesloten? Dan krijg je de kosten vaak niet terug van je inboedelverzekering. Veel verzekeraars hebben het in de polisvoorwaarden over tuinmeubilair, maar niet zo zeer over een barbecue. Heb je net een dure, luxe barbecue aangeschaft? Dan doe je er goed aan je hier extra voor te verzekeren. Een klein aantal verzekeraars dekt de schade aan je barbecue wel, maar dan geldt er vaak wel een maximumvergoeding.

Geen onbeperkte dekking op je inboedelverzekering

Naast je tuinmeubels, zijn ook andere losse tuinspullen in je tuin verzekerd op je inboedelverzekering. Denk aan de parasol, tuinverlichting, het wasrek én zelfs de was die daar aan hangt. Maar let wel op: de dekking voor je tuinspullen is vaak niet onbeperkt. De verschillen bij de verzekeraars is hierin vaak ook groot. Je inboedelverzekering vergelijken van tevoren is daarom een goed idee. Bij welke verzekeraar je ook je inboedelverzekering afsluit, het is nooit de bedoeling dat je je losse tuinspullen onbewaakt laat liggen. Zet ze, als dit kan, altijd weer binnen. De kans is namelijk klein dat de verzekeraar je gestolen spullen vergoed als ze een nacht buiten hebben gelegen. Stonden ze bijvoorbeeld in een afgesloten schuur? Dan zijn je spullen in de meeste gevallen gewoon gedekt. Dit geldt overigens niet voor elektronica zoals je smartphone of laptop. Dit soort spullen lopen buitenshuis meer kans op (water)schade of diefstal dan wanneer ze veilig binnen liggen.

En de vaste tuinspullen?

Gebeurt er iets met de vaste spullen in je tuin, zoals de schutting of schuur? Kijk dan naar je opstalverzekering. Vaste tuinspullen vallen namelijk niet onder je inboedelverzekering, maar onder je opstalverzekering. Hiermee dek je namelijk de schade aan alles wat vastzit aan je huis. Ook hier kunnen de voorwaarden per verzekeraar verschillen. Soms moet je zelfs doorgeven dat je een schuur of tuinhuisje in je tuin hebt staan. Kortom: zorg dat je van tevoren de polisvoorwaarden van je verzekering doorleest en kom zo niet voor verrassingen te staan.

Review deze post