Het is volop zomer en we genieten van hoge temperaturen en zo nu en dan een fikse (onweers)bui. Je tuin heeft in dit seizoen vooral verkoeling nodig. Wees dus lief voor je planten en bloemen en tuinier lekker verder met onze tuintips voor augustus.
1. Snoeien
Genoeg te snoeien deze maand. Snoei de conifeer gerust twee keer. Bessen-en bramenstruiken mogen na de oogst worden teruggesnoeid tot op de grond en eind augustus knip je een derde van de uitgebloeide lavendel weg.
2. Grasmaaien
Het gras groeit enorm hard, zeker met deze zomer vol zon en regen. Maai het minstens een keer in de week, maar wacht even met maaien tot de avond. Dat is beter voor je gras. Als het droog en warm is, kun je gras langer laten groeien. Let dan wel even op de messen van je machine: stel deze wat hoger af. Elke maand even bijmesten, liefst als er regen is voorspeld. Dat doet je gras extra goed.
3. Zomerstekken
Het is nu tijd om zomerstekken te nemen van je favoriete planten. Bijvoorbeeld je bloeiende heesters, bergamotplant (Monarda), clematis, fuchsia, heiligenbloem (Santolina), hortensia en vlinderstruik. Denk ook aan struiken als taxus, buxus, conifeer, Amerikaanse sering (Ceanothus) en sneeuwbal (Viburnum) en kruiden als salie, lavendel en rozemarijn. Neem extra stekjes, zodat je zeker voldoende hebt voor volgend jaar. Of maak er iemand anders blij mee.
4. Planten en verplanten
Ook een tuintip voor augustus: plant en (ver)plant de clematis en pioenroos. Let bij de clematis op dat de wortelkluit diep in de grond zit, waar absoluut geen zonlicht bij kan komen. Dit bevordert de groei. Leg niets over de wortels heen, zo kan hij profiteren van regenwater. De pioenroos houdt van vochtige, vruchtbare, liefst kleiachtige grond waar hij tenminste vijf tot zeven jaar kan staan om te kunnen bloeien. Vul ook lege bloembakken of borders op met herfstbloeiers, zo heb je langer plezier van je tuin. Denk eens aan de herfsttijloos (Colchicum Autumnale). Deze droogbloeier bloeit zonder grond of water in september en oktober en geeft geen bladeren. Plant hem direct na de bloei in de halfschaduw, hier zal dit bolgewas zich uitbreiden en vermeerderen. Leuk is dat je hierdoor ineens een vrolijke bloem boven de grond ziet uitsteken. Let wel op: de herfsttijloos is giftig voor de meeste dieren.
5. Rooien
De meeste vaste planten moet je een keer per vier tot vijf jaar rooien. Zo houd je de planten gezond en blijven ze langer mooi. Dit doe je het beste tussen half augustus en eind oktober.Je kunt je planten en struiken een andere plaats geven in je tuin, hergroeperen of verjongen. Dit laatste doe je door eerst los te spitten en daarna te delen met de schop of met je hand. De nieuwe delen kun je weer opnieuw planten, mits ze goede scheuten hebben. Augustus is een geschikte maand: er worden nieuwe wortels aangemaakt zolang de plant warmte krijgt.
Augustus vakantiemaand
Tot slot is augustus een prima maand om wat vakantie te houden wat betreft tuinieren. Alles staat prachtig in bloei, dus geniet van alle kleuren en geuren op lange zomeravonden en gebruik je tuin als een verlengstuk van je huis. Wil je toch meer tuinieren? Lees dan meer groene tips voor de zomermaanden.