De eerste tulpen van het jaar zijn in aantocht! Dat wordt groots gevierd met het tulpenplukfeest op de Dam in Amsterdam. Op zaterdag 20 januari, Nationale Tulpendag, start het tulpenseizoen en mag iedereen vanaf 13.00 uur gratis een bosje tulpen komen plukken.

Tulpendag, Dam, Amsterdam, Tulpen

Nationale Tulpendag

Sinds 2012 wordt elke derde zaterdag van januari de Nationale Tulpendag gehouden. Zo’n honderd dagen lang – tot en met april – is ’s werelds populairste voorjaarsbloem verkrijgbaar in vele kleuren en bijzondere vormen. Dit jaar leggen Nederlandse kwekers een reusachtige pluktuin met ruim 200.000 tulpen aan op de Dam. Kom je gratis tulpen plukken, wees er dan op tijd bij want op is op.

2 miljard tulpen

De tulp komt van oorsprong uit Turkije, maar al sinds de zestiende eeuw is de bloem onlosmakelijk met Nederland verbonden. Het is een nationaal symbool geworden en jaarlijks vinden zo’n 2 miljard tulpen uit Nederland hun weg naar vazen over de hele wereld. In totaal zijn er meer dan 3.000 soorten.

Handige tulpentips

Bosje tulpen bemachtigd? Mooi, geniet met deze tips dan zo lang mogelijk van je tulpen:

• Snijd de stelen schuin af en zet ze in een schone, ruime vaas. Tulpen houden ervan om wat ruimte te hebben.

• Gebruik koud water en voeg wat bloemenvoeding toe, zo bloeien de tulpen langer en uitbundiger. Het is onnodig om gaatjes in tulpenstelen te prikken voor een langer vaasleven.

• Tulpen houden van een ‘koele’ omgeving. Zet ze daarom bij voorkeur niet op een zonnige plek of vlakbij een radiator of kachel.

• Controleer zo nu en dan of er genoeg water in de vaas blijft. Bijvullen met schoon water is voldoende.

Foto’s: Mooiwatbloemendoen.nl

Review deze post