Ine van Mierlo van Keuken en Tuin schrijft over haar (moes)tuin. Deze keer over zure uien uit de moestuin.

De uien groeien hard met het weer van de afgelopen weken. Ze staan er goed bij in de moestuin en de wind en het zonnetje – dat af en toe doorkomt – zorgen er ook voor dat ze goed kunnen drogen. En nu de witte en rode uien en sjalotten goed liggen te drogen, kunnen wij gauw naar Duitsland rijden om inmaakazijn te halen.

Schoonmoeder

Vroeger – en dan bedoel ik écht vroeger – moesten we altijd naar Elten om inmaakazijn voor mijn schoonmoeder te halen. Was het daar niet te verkrijgen, dan moesten we verder rijden naar Emmerich of Kleve. Terugkomen met niets, dat werd niet geaccepteerd. Niet omdat mijn schoonmoeder een onaardige vrouw was. Nee, absoluut niet. Ze was een juist een lieve, hardwerkende vrouw die graag zilveruitjes inmaakte. Ze had gewoonweg azijn nodig. Gürkenmeister moest het zijn.

Nostalgisch zuur

Wie had ooit gedacht dat ik nu mijn eigen augurken, courgettes en uien zou inmaken? Ik niet. Oké, aan zilveruitjes begin ik niet, dat is veel te veel werk, maar augurken, courgettes, uienringen en pompoenen smaken heerlijk in het zuur. Met een glimlach loop ik tegenwoordig door de supermarkt in Elten. En wanneer ik het azijn niet kan vinden, vraag ik het even: “Gürkenmeister, bitte.” Als ze het niet hebben, maak ik graag een tochtje naar Emmerich en hoop ik stiekem dat ik nog naar Kleve mag.

Waarom? Herinneringen! Dat is ook wat de moestuin zo mooi maakt: het eten dat op tafel komt, roept veel herinneringen aan vroeger op. Daarom deel ik graag dit nostalgische recept van mijn oma: uienringen in het zuur.

Recept: uien in het zuur

Voor 6 potten schone, uitgekookte potten.

– 1 fles inmaakazijn (600 ml)

– Flink wat grote, verse uien (ongeveer één grote ui per pot)

– 200 gram suiker

– Verse kruiden als tijm, laurier, dille en wat mosterdzaad.

Smelt de suiker in de azijn. Goed doorroeren tot alles gesmolten is en laten afkoelen. Verdeel de kruiden en het mosterdzaad over de potten. Wil je graag andere kruiden gebruiken, dan kan dat uiteraard. Snijd de uien in ringen en doe die in de potten.

Schenk het azijnmengsel er bovenop en sluit de potten goed. Zet dit 30 minuten op de kop.

Bewaren in een koele, donkere ruimte en minimaal twee weken wachten.

Ook lekker bij een kaas- of worstplankje!

Review deze post