Wat is urban gardening?
Letterlijk vertaalt betekent urban gardening: tuinieren in de stad. En daar kan van alles onder vallen. Van het stekken van plantjes tot het onderhouden van een moestuintje of planten ophangen in hanging baskets.
Leuk weetje: urban gardening is – zoals je misschien zou denken – niet iets van de laatste jaren. Het gaat zelfs terug tot het Oude Egypte. Daar waren stadsmensen al bezig om voedsel te verbouwen van gezamenlijk afval. Ook in Amerika was urban gardening de oplossing voor voedseltekorten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Wat heb ik nodig voor urban gardening?
Of je nou drie hectare grond, een voortuintje of balkon hebt: iedereen gebruikt de basis-ingrediënten voor het kweken van planten. Oftewel: licht, water en aarde. Zijn die factoren aanwezig? Dan kunnen we verder naar de tweede stap.
Je kunt zelf bepalen hoeveel je wilt doen aan urban gardening. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte en tijd die je beschikbaar hebt. Hieronder zie je makkelijke tips om mee te beginnen:
4 tips voor urban gardening:
- Heb je geen tuintje of dakterras? Geen probleem. Voor jou is containtertuinieren een goede optie. Bij tuincentra verkopen ze grote bakken en emmers waar je plantjes en groenten heerlijk kunnen groeien en bloeien. Deze zijn vaak goedkoper dan potten. Zet ze bij je voordeur op jullie gezamenlijke binnentuin of op dat mini-balkonnetje.
- Heb je een klein budget? Helemaal geen punt. Kijk eens rond in je huis en recycle lege blikken, eetpotjes, kratten of misschien zelfs oud speelgoed. Planten groeien overal in.
- Gebruik potgrond in plaats van gewone grond. Het water blijft hier langer in vastzitten.
- Sommige planten kunnen erg goed groeien in kleine ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan kruiden, radijs en sla. Perfect voor urban gardening!
Urban gardening? Samen of alleen
Je kunt natuurlijk zelf aan het ‘stads’ tuinieren slaan, maar probeer ook je buren eens te mobiliseren. Fleur de bakken waar bomen in staan op met vrolijke bloemen.
Urban farming
Of haal wat tegels uit jullie gezamenlijke parking en begin er een moestuin: urban farming. Je plukt zo samen de vruchten van het tuinieren én je leert elkaar ook nog eens beter kennen. Als beginners boek je snel resultaat met munt, aardbeien, tomaten of peterselie. Misschien is er in jouw buurt al een stadstuintje te vinden en kun je daarbij aansluiten.