Veluwse heideschapen hebben het niet makkelijk: ze moeten door een ware keuring voor ze die titel verdienen. Wij gingen op bezoek bij de Lemelerberg, een natuurgebied van duizend hectare nabij Ommen, en spraken met schapenherder én voormalig model Anita Wichers.

heideschapen

Foto: Sander van der Veen

Schapenkudde

In het najaar bestaat de schapenkudden nog uit zo’n honderdzeventig schapen. Dat waren er een aantal maanden geleden nog veel meer. Hoe dat kan? In augustus selecteert schapenherder Anita de slechte ooien eruit: dit jaar vielen honderddertig schapen af. Het lijkt wel een modellenwedstrijd! Volgens de schapenherder moet het hoofd van een Veluws heideschaap een mooie kromming hebben. “Alleen de knapste dames mogen blijven”, grapt ze.

Modellenwereldje

Anita ziet er zelf ook op-en-top uit. Denk jij aan een geitenwollensokkentype bij het beroep schapenherder? Anita bewijst anders: gekleed in rijglaarzen, leren broek en hoed, met gelakte nagels, de lippen gestift en het haar in een lange paardenstaart is de 51-jarige herderin een knappe verschijning. Haar uiterlijk leverde haar toen ze achttien was werk op als mannequin. Dat betekent in ieder geval dat ze weet hoe het werkt in dat wereldje!

Lees de gehele reportage in Buitenleven-8!

Review deze post