Achter een lange rij Amsterdamse grachtenpanden ligt de prachtige groene stadstuin van Theo van Adrichem verborgen. Toen hij er enkele jaren geleden kwam wonen, was de tuin niet meer dan een grasveld met schuttingen eromheen. Dat moest anders, vond Theo. Het volledige verhaal lees je in Buitenleven 2021/4.

Verscholen hoekjes en doorkijkjes

Wanneer je nu door de tuin van Theo loopt, vergeet je helemaal dat je je in een smalle stadstuin bevindt. Een kronkelend grindpad voert langs groene borders met kleurrijke bloemen. De gelaagdheid tussen de planten zorgt voor verscholen hoekjes en doorkijkjes. Theo: “In de zomer lijkt het een wilde tuin en tegelijk zie je dat er een idee achter zit. Daar hou ik van.”

Groene stadstuin. Foto: Maayke de Ridder
Theo: “In de zomer lijkt het een wilde tuin.” Foto: Maayke de Ridder

Eindeloos ronddwalen

De tuin wekt de suggestie dat je er eindeloos in kunt ronddwalen. Zoals in een beschut landschapspark. Maar niets is minder waar. De rechte schuttingen, begroeid met klimop, vallen bijna niet op door de ronde vormen en diagonale lijnen in het tuinontwerp. Dankzij het slimme design van tuinontwerper Robert Broekema lijkt de tuin veel groter dan hij is.

Heerlijk beschut

Theo zit heerlijk beschut en heeft geen last van inkijk als hij aan de tuintafel zit te lunchen of ’s ochtends koffiedrinkt op het terras. In het ontwerp werd ook rekening gehouden met het spel van zon en schaduw. Zo werd er bewust voor laagblijvende bomen gekozen om te voorkomen dat er te veel schaduw in de tuin ontstaat.

Beschutte stadstuin. Foto: Maayke de Ridder
Theo zit heerlijk beschut in zijn tuin en heeft er geen last van inkijk. Foto: Maayke de Ridder

Licht in de duisternis

Ook wanneer de zon onder is, kan Theo van zijn tuin genieten. Want in alle borders, die als eilandjes verspreid over de tuin liggen, is er een lichtpunt. Theo: “De tuin voelt daardoor altijd als een verlengde van mijn appartement, zelfs in de winter. In de lente en de zomer ben ik vaak buiten en fungeert de tuin als extra leefruimte.”

Meer over deze verborgen stadstuin

In Buitenleven 2021/4 ontdek je het volledige tuinverhaal met meer foto’s van deze verborgen stadstuin in Amsterdam. Dit magazine ligt nog tot en met 8 juli 2021 in de winkel.

5/5 - (1)