Dankzij trends als verticaal tuinieren, urban jungle en grow your own openen steeds meer leuke groenwinkels hun deuren. Ook buiten de Randstad! Deze vijf stadstuinwinkels zijn stuk voor stuk goede reden voor een groene citytrip.

1. Tweedehands kamerplanten

Bij het Nijmeegse Blesh You koop je de ultieme groene plant: de tweedehands plant! Als nieuwe eigenaar krijg je er een rugzakje bij met een levensverhaal van de plant, voor een goede start van zijn tweede leven. Ook kun je hier je eigen kamerplant kwijt als je bijvoorbeeld gaat verhuizen of liever een ander exemplaar uitzoekt (ruilen mag!). Daarnaast is er nieuwe kweek – vleesetende plantjes, excentrieke cactussen, vetplanten, tillandsia’s (luchtplantjes) en sierasperges – en heb je keuze uit een kleurrijke collectie potten en hangers en andere gadgets.

2. Hotel voor je plantjes

Stadstuinwinkels buiten de Randstad – Eropuit met Buitenleven

Je planten overnachten óók: in Zeeuws plantenhotel Plantaardig.

Een weekendje naar Zeeland? Neem je kamerplanten gewoon mee. Die check je in bij het plantenhotel van Plantaardig in Middelburg waar ze hun natje en droogje krijgen. Ook ontfermt eigenaresse Femke zich over afdankertjes en andere drop-outs tot nieuwe eigenaren zich melden. In de winkel vind je behalve planten ook de mooiste terraria (ook op maat). Je kunt er ook je eigen terrarium leren maken tijdens een van de workshops. Voor de kids boek je hier een origineel plantaardig partijtje.

3. Stadstuinwinkel met verse kamerplanten

Bij Rood & Bloem in Utrecht tref je elke week een verse voorraad planten aan: bijzondere kamerplanten en tuinplanten. Ook doe je er inspiratie op voor een botanisch interieur dankzij een keur een groene hebbedingen, woonaccessoires en potten. Creatief aan de slag? Rood & Bloem organiseert geregeld workshops voor liefhebbers van natuurlijke materialen. Zo maak je er decoraties van verse bloemen en je eigen mini-terrarium.

Stadstuinwinkels buiten de Randstad – Eropuit met Buitenleven

Voor tweedehands kamerplanten moet je bij Blesh You in Nijmegen zijn.

4. Groenten en bloemen van eigen akker

Biologische groentezaden, bloembollen, pootaardappelen en -uien: alles voor je eigen moes- en siertuin vind je bij De Stadsakker in Groningen. Het oude jugendstilpand is gevuld met leesvoer, handig gereedschap en leuke tuincadeautjes. Maar je koopt er ook groenten en bloemen van de eigen akker aan de rand van de stad. Eigen oogst mislukt? Informeer dan naar het groenteabonnement van De Stadsakker.

5. Plantrijke lunch

In de stadstuinwinkel van Oerwoud in ‘s-Hertogenbosch vind je alles om van je (stads)tuin een groen paradijsje te maken. Nu het moestuinseizoen weer van start gaat, zie je er bijvoorbeeld biologische zaden, kweeksetjes en eetbare planten. Ook zijn er leerzame workshops, onder andere over moestuinieren en eetbaar onkruid uit eigen tuin. In het Vegan Health Cafe drink je de lekkerste versgeperste sapjes, smoothie bowls, en proef je taartjes van Plant en gezonde lunches tussen de planten.

Review deze post