Van alle prille voorjaarsbloeiers geeft de Helleborus orientalis misschien wel de kleurrijkste bloemen. Van sneeuwwit tot bijna zwart en van geel gestippeld tot rood gemarmerd. Steeds meer kwekers en liefhebbers in Nederland hebben bijzondere collecties. In maart vieren ze een feestje met de bloei van dit veelzijdige familielid van de kerstroos.

1. 350 soorten

In maart kun je elke vrijdag en zaterdag genieten van de helleborussen van Wies Voesten. In haar Stekkentuin in Espel groeien meer dan 350 verschillende soorten. In de borders zijn veel bijzondere variëteiten in allerlei kleurschakeringen te bewonderen: zowel groot- als kleinbloemig, en enkel-, anemoon- of dubbelbloemig. Op het erf kunnen bezoekers rondwandelen tussen de zelfgekweekte bloeiende zaailingen.

Bekijk de prachtige helleborus bij de kweker op locatie – Eropuit met Buitenleven magazine

Helleborus orientalis ‘White Lady Spotted’

2. Mooie selectie cultivars

Voorafgaand aan de officiële opening van de kwekerij op 20 maart, kun je bij De Kleine Plantage in Eenrum op de zaterdagen 9 en 16 maart al genieten van een mooie selectie cultivars van Helleborus orientalis. Daarnaast zijn dan ook vaste planten te koop.

3. Eigen Helleborus

Bij kwekerij De Morgen in Obdam kun je iedere vrijdag en zaterdag in maart de mooiste Helleborus orientalis variëteiten bewonderen. Er zijn dubbelbloemige, anemoonbloemige en enkelbloemige in vele kleurvariaties. De planten zijn gekweekt in zelfontwikkelde biologische potgrond. Hierdoor slaan ze na de aanplant makkelijk aan in eigen tuin. Een van de eigen selecties: Helleborus xnigercors ‘Morning Pride’, een bodembedekkende. De plant is 22 cm hoog en geeft bloemen van 5 cm doorsnee.

Bekijk de prachtige helleborus bij de kweker op locatie – Eropuit met Buitenleven magazine

Tijdens de Helleborusdagen kun je bij verschillende kwekerijen genieten van deze lentebloeier.

4. Met de hand bestoven

Helleborus orientalis hybriden zijn dankbare tuinplanten, vinden ze bij Kwekerij de Ferdinandushof in Overslag (ZL): ze beginnen meestal in januari al te bloeien en kondigen zo de naderende lente aan. In de webshop vind je veel eigen kweek, vaak met de hand bestoven. Mooi regelmatig en rondgevormde bloemen in zuivere kleuren zijn favoriet. Extra aandacht krijgen ook planten met gele en blauwzwarte bloemen. Bestel je de planten in de webshop, dan kun je ze naar wens laten bezorgen óf ze in Zeeland afhalen en genieten van de planten in de moerbedden.

5. Tuinieren met Helleborus

Helleborus is de specialiteit van kweker Koen van Poucke. Zo heeft hij onder meer abrikooskleurige variëteiten met een donker hart, neonkleurige en dubbele zwarte soorten. In zijn sfeervolle collectietuinen in het Belgische Sint-Niklaas laat hij zien hoe je de lenterozen stijlvol kunt combineren met andere lentebloeiende vaste planten. De kwekerij is speciaal voor de helleborussen nog tot en met half april geopend op vorstvrije dagen (maandag gesloten).

5/5 - (2)