Inspiratie nodig voor je eigen moestuin? Of voor goede recepten van verse oogst? Ga dan eens eten bij een restaurant met een eigen groentetuin. Op deze vijf landelijk gelegen plekjes kun je heerlijk dwalen langs de bedden vol groenten, kruiden en fruit en proef je ze even later vers op je bord.

1. Brasserie Staverden

Alleen de wandeling ernaartoe is al fijn: Brasserie Staverden ligt midden in de zeventiende-eeuwse kasteeltuinen van Landgoed Staverden (GD). Binnen geniet je in de serre en oranjerie van lunch, diner of high tea; buiten neem je plaats op ‘het beste terras van Nederland’ (verkiezing in 2017). Zondags koken ze daar op een Ofyr barbecue. In de eigen kas en moestuin kweekt Stichting Vrienden van Staverden volgens teeltplan de lekkerste seizoensgroenten en kruiden. Ook druiven en meloenen komen van eigen grond. Leuk: je kunt hier in de zomer een goed gevulde picknickmand bestellen.

Vijf restaurants met een eigen moestuin om te genieten van verse oogst – Eropuit met Buitenleven

In het restaurant van Bij de Tuinman is het zowel buiten als binnen mooi groen.

2. Bij de Tuinman

Buitenplaats De Hoorneboeg ligt prachtig aan de rand van de Hilversumse Hei (NH). Hier kun je terecht voor een yoga retraite of training mindfulness en in het weekend ook voor een heerlijke lunch of diner. In de historische moestuin staat restaurant Bij de Tuinman. Alles draait hier om de groenten, kruiden en fruitsoorten die ze (deels) zelf verbouwen in tuin en kas. Overige ingrediënten betrekken ze bij lokale en regionale collega’s. Chef-kok Kevin verwerkt dit alles op een originele manier in verrassende gerechten. Zo zijn de wortelburger en de Japanse rodekoolpannenkoekjes favoriet bij het team. Andere aanraders: de hartige frittata’s, kleurrijke salades en homemade appelcidertaart – met cider van de buurman.

3. De keuken van Hackfort

Vijf restaurants met een eigen moestuin om te genieten van verse oogst – Eropuit met Buitenleven

Pal achter de grote moestuin ligt De keuken van Hackfort in het oude koetshuis van het kasteel. Foto Ellen Grootes

Landgoed Hackfort in de Vordense Achterhoek (GD) is gesitueerd rondom een eeuwenoud kasteel. De grote moestuin hier is opnieuw aangelegd op basis van historisch onderzoek. De bedden met onder meer bonen, kolen en sla vertrekken speels diagonaal vanuit het middenpad. Langs de randen bloeien ouderwets mooie bloemen die massa’s bijen trekken. Inspirerend! Restaurant De keuken van Hackfort, gevestigd in het oude koetshuis, oogst hier iedere dag vers uit de tuin. En dat zie je terug in het menu. Op dagen dat de vrijwilligers van Natuurmonumenten in de tuin werken, kun je ook groenten kopen voor thuis. Tip: vanaf deze zomer kun je logeren in een van de vakantieappartementen in het kasteel.

Vijf restaurants met een eigen moestuin om te genieten van verse oogst – Eropuit met Buitenleven

Bij restaurant De Tuinkamer eet je midden in de bijzondere Prionatuinen in een oude kas.

4. Restaurant De Tuinkamer

Middenin de Prionatuinen in Schuinesloot (OV) kookt Alwin Leemhuis, voormalig chef-kok van Librije’s Zusje, de sterren van de hemel. Voor zomerrestaurant De Tuinkamer laat hij zich inspireren door de wilde planten die hier liefdevol zijn verzameld door wijlen Henk Gerritsen, een van de grondleggers van tuinstroming The Dutch Wave. En dat gaat verder dan een bloemensalade of stoofpotje; Alwin gebruikt oude én nieuwe technieken om de smaak van bloesems, blad en wortels optimaal tot zijn recht te laten komen. Ook is er bij het restaurant een moestuin waarin smaakmakers worden gekweekt.

Bij restaurant De Hodenpijl geniet je van eigen oogst uit de moestuin – Eropuit met Buitenleven

De ingrediënten bij De Hodenpijl komen van ‘De Levende Buitenplaats’.

5. Op Hodenpijl

Hartige groententaart, moestuinsalade, geroosterde groenten: in restaurant Op Hodenpijl in Schipluiden (ZH) proef je de tuin op je bord. Ook de andere ingrediënten komen van ‘De Levende Buitenplaats’ zelf, gelegen op landgoed Op Hodenpijl. In de stal staat het varken, kippen zorgen voor de eieren, de koeien leveren het vlees en bijen de honing. In de winkel bij de ingang van het restaurant verkopen ze eigen biologische seizoensproducten. Leuk: op zondagmiddag kun je aanschuiven voor de Zondagproeverij, met iedere week andere smaken van het seizoen.

Heb je een eigen moestuin en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk voor originele recepten dan eens op onze pagina Recepten.

Review deze post