Pompoenen en de herfst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze vrucht kun je voor talloze zaken gebruiken. Denk aan lekkernijen, zoals soep, taart, biscuits en pannenkoeken. Maar je kunt er ook andere dingen mee doen! Tips over de verschillende toepassingen van pompoen.

1. Verzachtende scrub

Je hebt mensen die smeren van alles op hun gezicht en lichaam, maar pompoenpulp scheelt al snel een bezoekje aan een huidspecialist of wellnesscentrum. De enzymen in de pulp (gekookt en gepureerd) rekenen kordaat af met dode huidcellen, terwijl de vitamines en zink zorgen voor een glad en fris resultaat. Met maar vier ingrediënten maak je een scrub voor je lichaam. Kies voor een Hokkaido-pompoen, die bevat veel carotenoïden, zoals alfa- en bètacaroteen. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen weersinvloeden en werken verzorgend. Wat heb je nodig?

  • 100 g vruchtvlees van de pompoen
  • 3 el bruine suiker
  • 1 el zout
  • 1 el amandel- of olijfolie

Het vruchtvlees moet je eerst vijf minuutjes koken, afgieten en pureren met een staafmixer. Vervolgens kun je de rest van de ingrediënten toevoegen. De scrub is ideaal voor onder de douche: wrijf het gehele lichaam in en let vooral op de ruwe gebieden, zoals de ellebogen en voeten.

Pompoen kent veel verschillende toepassingen, maak er bijvoorbeeld scrub van - Creatief met Buitenleven

Met pompoenpulp maak je een heerlijke scrub.

2. Bier- en wijnkoeler

Je hoeft heus geen notoire alcoholist te zijn om een pompoen te gebruiken als drankkoeler. Neem een groot, rond exemplaar, snijd een derde van de bovenkant, schraap hem leeg en vul hem met ijs. Zet je flessen wijn, pumpkin ale of prosecco erin en voilà, je hebt je eigen herfstachtige bier- of wijnkoeler.

3. Bloempot of vaas

Dezelfde werkwijze kun je volgen voor het maken van decoratieve bloempotten. In dit geval vervang je het ijs door voedzame potaarde. Een pompoenpot staat erg gezellig op tafel, op je balkon of aan je voordeur. Het is ook mogelijk om de holle pompoen te vullen met steekschuim en er een bloemstuk in te maken. Of vul hem met water en plaats er een mooi boeket in. Let wel: een pompoenpot of -vaas is natuurlijk niet voor eeuwig houdbaar.

Pompoen kent verschillende toepassingen, gebruik hem bijvoorbeeld als bloempot - creatief met Buitenleven

Een uitgeholde pompoen kan ook dienen als pot.

4. Pompoenzadenkunst

Als je de verwijderde pompoenzaden niet in de grond stopt of aan je varkens, kippen of vogels voert, kun je ze laten drogen en zelf opeten. Maar je kunt ze ook dopen in verschillende kleuren verf en er een kunstwerkje of kralen van maken. En ze zijn handig om kinderen ermee te leren tellen.

5. Het lekkerste gedeelte

Een van de belangrijkste toepassingen van pompoen is het opeten ervan. We mogen zeker niet vergeten dat een pompoen overheerlijk én gezond is. Bereid onze makkelijke pompoensoep in een handomdraai. Met deze soep heb je een voedzame, vegetarische maaltijd. Origineler is de eveneens vegetarische pompoenquiche. Eet smakelijk!

Review deze post