Blijf je thuis deze zomer? Breng het Middellandsezeegevoel naar je tuin of balkon! Met mooie, tropische planten en boompjes in potten maak je snel een vakantiesfeer op je terras. Zo vier jij je staycation in de schaduw van een palm- of olijvenboom.

1. Olijf voor een vleugje Frankrijk

Met olijven in potten geef je je terras een Zuid-Franse uitstraling. Dankzij de zilvergroene blaadjes (het hele jaar) en de knoestige stam is de olijf (Olea europaea) een gracieuze verschijning. In ons klimaat doet de Olea europaea ‘Leccino’ het ’t beste. Olijven zijn er als tafelboompje of struik, maar ook kun je stamvormen tot 2,5 m hoog kopen. Ze houden van zon en goed doorlatende (pot)grond; de wortels zijn te nat zodra je ziet dat de blaadjes gaan krullen. Lees verder over verzorgingstips voor de olijf.

Met deze vijf tropische planten heb jij een heerlijke staycation in eigen tuin – Tuinieren met Buitenleven
Olijvenboompjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Foto Bloemenbureau Holland

2. Tropisch tintje met een palmboom

Met tuinpalmen haal je de tropen naar je achtertuin. Fraai is de dadelpalm (Phoenix canariensis) met groen geveerd blad en een karakteristieke stam. In Nederland geven ze zelden vruchten, maar een warme zomer als 2018 biedt perspectief. De henneppalm of Chinese windmolenpalm (Trachycarpus fortunei) heeft opvallende, waaiervormige bladeren die grote vormen kunnen aannemen. Pluspunt: deze tropische plant is uitstekend winterhard. Ook palmachtigen Yucca en koolpalm (Cordyline australis) kunnen wat vorst hebben. Beide hebben een exotische uitstraling dankzij mooie bladrozetten.

De waaiervormige bladeren van henneppalm (links) en een palm (gele pot) zorgen voor een heus vakantiegevoel in de tuin.

3. Fijn voor de bijen: wisselbloem

Ook prachtig: de wisselbloem (Lantana camara). Dit is een gemakkelijke terrasplant die met zijn kleurrijke én geurige bloemen doet denken aan warme oorden. Dit familielid van ijzerhard heeft vierkante stelen met buisvormige bloemschermen die mooi verkleuren. Vandaar de bijnaam ‘verkleurbloem’. De bloemetjes bloeien van binnen naar buiten. Blijf de uitgebloeide bloemen weghalen, dan vormen zich geen (giftige!) vruchten. Hoe meer zon, hoe rijker hij bloeit. Nog een pluspunt: het is een echte vlinder- en bijenplant.

Wisselbloemen (Lantana camara) staan prachtig en kleurrijk op terras of aan de muur.

4. Kies een bananenplant

Veel mensen kennen de bananenplant (Musa) van de Canarische eilanden of het verre oosten. Maar ook in de Nederlandse tuin duiken tropische planten als deze steeds vaker op. Hier draagt de banaan alleen zelden vruchten. Het assortiment bananenplanten is beperkt. De meest voorkomende variëteiten zijn Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ en Musa ‘Tropicana’. Ook de decoratieve rode bananenplant Ensete ventricosum ‘Maurelii’ is een aanwinst voor je tuin. Haal de plant in de wintermaanden wel naar binnen. Verder kan de Chinese lotusbanaan (Musa lasiocarpa) prachtig bloeien als hij vorstvrij overwintert.

Met deze vijf tropische planten heb jij een heerlijke staycation in eigen tuin – Tuinieren met Buitenleven
Een lieflijk boompje met kumquat zorgt voor een zomers gevoel in de tuin.

5. Sinaasappels onder de Hollandse zon

Tot slot waan je je in Valencia met je eigen citroen- of sinaasappelboompje op je terras. Gewoon onder de Hollandse zon. Deze boompjes zijn verkrijgbaar in allerlei formaten en kunnen op een stammetje staan of als struik groeien. Leuk om een groepje verschillende rassen te combineren; er zijn ook grapefruit-, kumquat- en mandarijnboompjes. Wil je de vruchtgroei stimuleren, help ze dan een handje en bestuif ze met een penseeltje. Laat de citrusbomen vorstvrij overwinteren. Tip: ga deze zomer eens kijken bij De Groene Prins in Steenwijkerwold. In de kwekerij en de botanische tuin vind je een grote collectie exotische planten die goed winterhard zijn in Nederland.

3.3/5 - (3)