De vleesetende plant is een mooie aanvulling op je plantencollectie. En nee, deze carnivoor zal jou niet bijten! Hij eet geen echt vlees, maar vliegen of muggen. Verschillende soorten vleesetende planten hebben daar hun eigen manier voor. Kies jouw favoriete soort en gebruik onze tips om haar goed te verzorgen.

Vetblad vind je in Nederland in het oosten van Overijssel.

Zonnedauw en vetblad

De plant komt oorspronkelijk uit de tropen, maar ook in Nederland heb je meer vleesetende planten dan je zou denken. De bekendste is de zonnedauw (Drosera). Die zie je veel bij vennetjes, waar de grond arm en zuur is. Een minder bekend vleesetend plantje is vetblad (Pinguicula vulgaris). Die groeit in het oosten van Overijssel en past dezelfde dauwdruppeltruc toe als de zonnedauw. De truc houdt simpelweg in dat de plant insecten misleidt met de druppels. Dat is namelijk geen echte dauw, het zijn kleverige druppels waaraan de diertjes blijven plakken. Toch kennen we deze planten voornamelijk als kamerplant.

De venusvliegenvanger is een populaire vleesetende plant.

3 soorten vleesetende planten voor in huis

  1. De venusvliegenvanger (Dionaea muscipula). Deze populaire plant wordt ook wel venusvliegenval genoemd. De bladeren bestaan uit twee helften die kunnen dichtslaan. Als er dus een insectje op het blad gaat zitten, klapt de venusvliegenvanger het blad dicht.
  2. De trompetbekerplant of papegaai bekerplant (Sarracenia psittacina) vangt zijn prooien in grote bladeren in de vorm van bekers. Boven in de binnenkant van het blad zit een gladde rand met kleine verticale gleufjes. Hierdoor heeft het insect geen grip en valt in de beker. Daarin zitten dan weer stevige haartjes die ervoor zorgen dat het insect er niet meer uit kan.
  3. De bekerplant (Nepenthes alata) heeft flinke, hangende kelken in rood-groene kleuren. De kelken van de bekerplant hebben een deksel. Deze sluit echter niet als er een beestje in de beker belandt, wat je misschien zou verwachten. De deksel heeft twee andere functies. Ten eerste beschermt die de beker tegen vollopen met water en ten tweede dient hij als landingsplek voor insecten. Op de randen van de deksels zit namelijk zoete nectar.

Insecten hebben geen grip op de gladde binnenzijde en glijden zo de bekers van de trompetbekerplant in.

Helpt een vleesetende plant tegen vliegen en muggen?

Ja, de plant vangt veel vliegen en muggen en zelfs vervelende fruitvliegjes. Dus heb je last van vliegen en muggen in huis, dan zou een vleesetende plant een fantastische natuurlijke oplossing zijn. Maar nee, als je echt veel vliegen en muggen in huis hebt, is het voor de plant evengoed dweilen met de kraan open. Verwacht dus niet dat je huis vliegvrij is wanneer je een aantal vleesetende planten hebt. Het is wel een toevoeging om zo’n plant op je slaapkamer te zetten, want iedere mug die ’s nachts niet om jouw oren zoemt, is winst. Meer weten over muggen? Lees verder over het verjagen van muggen.

Tips om je vleesetende plant goed te verzorgen

Er zijn verschillende soorten vleesetende planten. In het algemeen kun je deze verzorgingstips aanhouden om ze mooi en tevreden te houden:

  • Een vleesetende plant kan niet tegen kalk. Voed daarom het liefst met regenwater. Geen regenton tot je beschikking? Regenwater vang je op door buiten een emmer neer te zetten. Giet het daarna in flessen en in een plantenspuit.
  • De plant vindt niet voor niets haar oorsprong in de tropen: ze heeft veel zonlicht nodig en houdt van natte voeten.
  • Gooi geen water in de kelken of kokers van de bekerplanten. Als de plant voldoende water krijgt, zorgt ze zelf voor het juiste waterniveau in de kokers.
  • De tropische vleeseter is gewend aan een vochtige omgeving, zet hem dus niet op de verwarming.
  • Over vochtige omgeving gesproken: beregen de vleesetende planten zo nu en dan met een plantenspuit. Ook hierbij geldt: geen kraanwater, maar regenwater en pas op met de kelken.
  • Geef de vleesetende plant geen plantenvoeding. De plant leeft in de natuur ook op een bodem zonder voeding en haalt daar dus geen voeding uit. Vandaar dat de plant ook insecten eet! Mocht je je plant willen verpotten: er bestaat speciale voedingsarme grond voor vleesetende planten.
  • Dode of bruine bladeren en afgestorven kelken kun je het beste weghalen. Deze kunnen gaan schimmelen.
  • Je mag je vleesetende plant best zo nu en dan een dood insect geven. Geef je plant echter geen ander voedsel.

Vleesetende planten zijn tegenwoordig in de meeste tuincentra te koop.

Vleesetende plant verzorgen in de winter

Een aantal (winterharde) vleeseters, zoals de venusvliegenvanger en de trompetbekerplant, zijn tijdens de winter in rust. In deze rustperiode is het belangrijk dat de plant niet te veel water krijgt. Geef haar net genoeg om de grond vochtig te houden. Zet je vleesetende plant ook op een koelere plek neer. Heb je winterharde soorten in de tuin? Zorg er dan voor dat ze tijdens zware vorst worden beschermd tegen de kou.

Vegetarische plant?

Tot slot: wist je dat niet iedere vleesetende plant altijd insecten eet? De plant kan zich namelijk aanpassen als de beste en als er geen insecten in de buurt zijn, betekent dit soms je menu veranderen. Sommige tropische bekerplanten halen daarom hun voedingsstoffen uit bladeren die uit de bomen in hun beker vallen. Andere leven van muizen en vleermuizen die in hun beker poepen.

3.4/5 - (39)