Vliegende mieren verschijnen in de zomermaanden, als de temperatuur, luchtvochtigheid en wind ideaal zijn. Het zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes die uitvliegen met als doel een eigen kolonie te beginnen. Tijdens deze ‘bruidsvlucht’ mengen mieren uit verschillende kolonies, zodat incest voorkomen wordt. Vaak zie je een volledige zwerm mieren die over elkaar heen buitelend aan hun bruidsvlucht bezig zijn.

Vrouwtjes bepalen de koers

Vliegende mieren kunnen in grote aantallen in huis en in je tuin voorkomen.

Vliegende mieren zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel voor overlast zorgen. Check goed of je geen nest in je huis hebt.

Het zijn de vrouwtjesmieren die bepalen wanneer er uitgevlogen wordt en de bruidsvlucht van start gaat. De mannetjes volgen al snel en er volgt een paring in de lucht. De mannetjes sterven kort hierna en elk bevrucht vrouwtje zoekt een goede plek voor een nest, waar zij honderden tot duizenden eitjes legt. Samen met bijen en wespen behoren mieren tot de orde der vliesvleugelen, wat betekent dat ze in beginsel twee paar vleugels hebben. Eenmaal in het nest hebben ze geen vleugels meer nodig, sterker nog: de vleugels zitten de mieren aardig in de weg. Het bevruchte vrouwtje werpt in het nest dan ook vrijwel direct haar vleugels af.

Voorkom vliegende mieren in huis

Vliegende mieren op bruidsvlucht zijn niet gevaarlijk en richten geen schade aan. Je hebt er maar kort last van, want de mannetjes sterven al snel. De mieren kunnen wel over je eten of op je aanrecht lopen, dus pas op met zoet eten. Daarnaast kunnen ze flink graven, wat voor verzakking van tegels kan zorgen. Ook kunnen de vliegende mieren in de kruipruimte of spouwmuren van je huis terechtkomen.

Tref je ze in grote aantallen aan in je tuin of je huis, dan kan dit duiden op een nest. In dit geval kun je het nest door een professioneel bedrijf laten verwijderen. Beste optie is mieren te voorkomen, door ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. Installeer een hor en dicht scheuren, kieren en spleten. Wanneer de bruidsvlucht van de vliegende mieren plaatsvindt, is sterk afhankelijk van het weer. In Nederland en België is dit meestal in juli of augustus.

2.7/5 - (7)