Ine van Mierlo van Keuken en Tuin schrijft over haar (moes)tuin. Deze keer over de kracht van vlierbloesem. Mét twee lekkere recepten

De vlier verspreidt zich erg makkelijk en snel. Daarom zien veel mensen de heerlijke plant als onkruid. Onterecht, volgens mij. Ik groeide op in het plaatsje Oud-Zevenaar, vlakbij Duitsland. In een héél ver verleden – ja, echt – kocht ik frisdrank die de naam Holunderblüte droeg. Het was eigenlijk gewoon mineraalwater met een smaakje. In Duitsland noemen ze de vlierstruik onkruid. Wanneer je erop let, zie je de struik ook wel erg veel aan de kant van de weg of in de berm staan. En als er veel van iets is, wordt het al snel als onkruid gezien.

vlierbloesem

Onkruidwand

Toen wij ons huis in Ruurlo kochten, stond er als erfscheiding een gigantische wand van vlierstruiken. De wand was wel vier meter hoog en net zo breed. We hebben die uiteindelijk gewoon laten staan, al twijfelden we eerst wel een beetje. Nu genieten we van de geur, de overvloed aan bijen en bloemen waarvan je siroop (zie het recept hieronder) en jam kunt maken.

Vorige week zag ik dat de schermen op hun mooist waren. Tijd om aardbeien/vlierbloesemjam te maken. Misschien geen product dat uit de moestuin komt, maar wél eentje dat bewijst hoe lekker en mooi onkruid kan zijn.

Vlierbloesem/aardbeienjam

Basis voor de jam

  • 1 tot 1,5 kg aardbeien
  • 1 pak geleisuiker (afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben)
  • 25 gram vlierbloesem (3 schermen)
  • een thee-eitje

Werkwijze

Maak de jam volgens een basisrecept voor jam en vul het thee-ei met de bloesem. Laat de ‘thee’ trekken in de jam. Garneer de potjes met wat bloesem, dit geeft extra smaak én staat hartstikke leuk!

Tip: ontdoe de vlierbloesem van te voren wel even van eventuele insecten.

Vlierbloesemlimonade

Een heerlijk fris zomerdrankje uit eigen tuin. Deze gezonde versie van de vlierbloesemlimonade maak je zelf in een handomdraai. 


Nodig

  • 4 vlierbloesemschermen
  • 2 liter kraanwater
  • 2 biologische citroenen
  • 2 eetlepels suiker of stevia
  • Grote kan

Zo maak je het

Vul de kan met een handvol gewassen vlierbloesemschermen, twee liter kraanwater. Snijd de citroenen in schijfjes. Voeg dit samen met twee eetlepels suiker of stevia toe aan de kan. Laat het een nachtje trekken in de koelkast.

Tip: giet de limonade door een zeef voor gebruik of drink door een dun rietje.

Wil je weten wie Ine van Mierlo is? Lees het hier.

Review deze post