Sinds afgelopen weekend, zaterdag 20 april, kun je met een veerdienst van Natuurmonumenten naar de Marker Wadden in het Markermeer bij Flevoland. Weer een stukje dichter bij het Robinsongevoel in Nederland dus. Wij voeren al eerder naar deze jonge eilandengroep, waar we een avontuurlijk natuurlandschap én een waar vogelparadijs aantroffen. Onze reportage over deze ontdekkingsreis lees je in Buitenleven 2019/4 die nu in de winkel ligt.
Natuurherstelproject in ontwikkeling
In 2016 begon Natuurmonumenten met het aanleggen van de Marker Wadden uit het zand, klei en slib van het Markermeer. Het water wordt op deze manier helderder en dat komt het natuurherstel ten goede. Het resultaat is een archipel van vijf eilanden, waarvan er eentje sinds september 2018 voor publiek geopend is. De overige vier zijn alleen bedoeld voor de natuur. De ambitie is uitgesproken om de Marker Wadden 10.000 hectare groot te maken (nu 1000 ha). Tot het zover is, komen er vanaf de zomer van 2019 in ieder geval recreatievoorzieningen voor bezoekers.
Puur natuur
Ook op het toegankelijke eiland van de Marker Wadden (250 ha) staat natuurontwikkeling centraal. Dat wordt duidelijk als we op de twaalf meter hoge uitkijktoren De Steltloper uitkijken over het gebied. Dit is wat ‘wad’ in de pure zin van het woord betekent: een zandplaat op het water, ontstaan door getijden of door veel wind. De golven breken dan ook woest in de branding. Tot aan de horizon is het één groot spel van kreekjes, geulen en ondiep water.
All-in hotel voor vogels
Niet voor niets hebben ook de vogels de Marker Wadden weten te vinden. Het heldere water trekt plankton en daarmee vissen aan: de eilanden zijn net een all-in hotel. In vogelkijkhut Duikeend kun je zowel boven als onder water kijken. Zo staan we ineens oog in oog met een watervlo, wanneer maak je dat nu mee?
Meer dan tweeduizend vogelsoorten hebben de Marker Wadden intussen ontdekt als voedsel- en broedplaats. Vooral pionierssoorten die zich vestigen in kale, nieuwe gebieden zoals de kluut, plevier, visdief en kokmeeuw. De nieuwste aanwinst is een paartje krooneenden. Nu het eiland steeds meer begroeit raakt, worden er ook meer moerasvogels zoals roerdompen, baardmannetjes, blauwborsten en lepelaars verwacht. Die laatste is vorig jaar al gesignaleerd en komt nu hopelijk ook broeden.
Op vogelexcursie naar de Marker Wadden
Per zeilboot, meestal vanuit de haven van Enkhuizen, vaart Fogol uit voor vogelexcursies naar de Marker Wadden. Er zijn ervaren vogelaars aan boord en onderweg krijg je een presentatie over de Marker Wadden te zien. Op de website van Fogol vind je een overzicht van de vogelexcursies met data en prijzen. Wacht niet de lang met boeken, want sommige excursies zitten al vol.