Wie in het voorjaar wil genieten van bloeiende narcissen, tulpen, krokussen, hyacinten en andere vroegbloeiende bollen, plant de bloembollen in het najaar. Stop de voorjaarsbloeiers in de volle grond, in je gazon of in een bloembak. Op zoek naar inspiratie? Zet je border vol verrassende kleurcombinaties, tover je gazon om tot een lenteweide of speel met winterharde planten en voorjaarsbloembollen in potten.
Wanneer kun je voorjaarsbloeiers planten?
De beste periode om voorjaarsbloeiers te planten is tussen september en november, waarbij oktober een goede maand is voor deze tuinklus. Zorg dat bloembollen in elk geval voor half december in de grond zitten. Bloembollen hebben een koude periode nodig om in het voorjaar goed tot bloei te kunnen komen, vandaar dat de herfst een goede tijd is om ze te planten. Het is belangrijk dat het tijdens het aanplanten droog is en dat het niet vriest. Want als je de bollen plant in een periode van regen en vorst ontstaat er kans op verrotting of bevriezing. Als het ’s winters erg koud wordt, kun je de grond boven de voorjaarsbloeiers bedekken met een laagje stro.
Tips om bloembollen te planten
Let, afhankelijk van de soort voorjaarsbloeier, op of deze een plekje met veel zon of juist schaduw nodig heeft. Houd bovendien rekening met de verschillende hoogtes en bloeiperiodes van de bloemen. Nadat je een geschikte locatie hebt gevonden, ga je aan de slag met het inplanten.
- Verwijder onkruid en steentjes, meng wat tuinaarde door de grond en graaf een gat met een schepje of bollenplanter.
- Stop de bloembol twee tot drie keer de lengte van de bol in de grond. Plaats de bloembol met de punt naar boven.
- Zet kleine bollen ongeveer 5 cm uit elkaar en grote bollen zo’n 10 cm, dan krijg je een mooi effect als ze in bloei komen. Erg grote bollen plaats je 25 cm uit elkaar. Bedek elke bloembol met aarde en geef tot slot water.
Bloembollen planten in bloembakken of mand
Voorjaarsbloeiers kun je ook heel goed in bloembakken planten. Zorg dan voor een bloempot met gat in de onderkant en potscherven onderin, zodat de drainage op orde is. Het is een idee om groenblijvende of bloeiende winterharde planten in potten te zetten, zoals heide, buxus, klimop, winterviooltjes, skimmia, nieskruid en sneeuwbal. Als je daartussen hier en daar wat bloembollen van voorjaarsbloeiers plant, wacht je in het voorjaar een vrolijke verrassing. Combibeer keukentijm met blauwe druifjes, lavendel met de lila bloeiende Crocus vernus ‘Vanguard’ of sneeuwbal met Oosterse anemoon (Anemone blanda).
Voorjaarsbloeiers in wit, geel, rood en blauw
Het is even zoeken naar mooie kleuren en soorten die in jouw tuin of pot goed tot hun recht komen. Enkele suggesties:
- Rood en roze in de zon: tulp Tulipa ‘Don Quichotte’ en ‘Menton’ gecombineerd met hyacint Hyacinthus orientalis ‘Fondant’ en/of ‘Pink Pearl’.
- Paars en blauwe combi voor in de zon: hyacint Hyacinthus orientalis ‘Delft Blue’ en ‘Splendid Cornelia’ met sneeuwroem (Chionodoxa), krokus Crocus vernus ‘Flower Record’, kievitsbloem (Fritillaria) en blauwe druifjes (Muscari).
- Geel met rode combi voor zon en schaduw: tulp Tulipa ‘Parade’ en ‘Cape Cod’ met narcis ‘Golden Ducat’, ‘Dickcissel’ en ‘Tête-à-Tête’.
- Geel met lila combinatie: tulp Tulipa bakeri ‘Lilac Wonder’ met narcis Narcissus ‘Hawera’.
- Wit en blauwe mix voor zon en schaduw: narcis Narcissus ‘Mount Hood’ en ‘White Plume’ met sterhyacinten Scilla mischtschenkoana en Scilla siberica.
-
Felroze hyacint ‘Pink Pearl’. -
Tulipa bakeri ‘Lilac Wonder’ heeft wel wat weg van een waterlelie.
Plant je eigen lenteweide vol voorjaarsbloeiers
Heb je een saai grasveldje voor de deur? Voor een spectaculair resultaat mix je verschillende soorten bloembollen in een mandje en strooi je ze nonchalant uit over het grasveld. Stop ze in de grond waar ze terecht zijn gekomen. Een bollenmix die zeker twee maanden bloeit is deze: diverse soorten krokussen, sterhyacint (Scilla siberica en mischtschenkoana), sneeuwroem (Chionodoxa ‘Pink Giant’ en ‘Blue Giant’), langbladige druifhyacint (Muscari armeniacum), witte druifjes (Muscari botryoides ‘Album’), narcissen (Narcissus ‘Jetfire’ en ‘Hawera’) en tulpen (Tulipa tarda, linifolia en clusiana). Nog een idee: meet een rechte strook van bijvoorbeeld 80 cm breed af in je gazon en beplant die met verschillende bollen en vaste planten in één bepaalde kleur of kleurcombinatie (paars-roze of zwart-wit bijvoorbeeld).
Meerjarige voorjaarsbloeiers
Wie niet jaarlijks uitgebloeide bloembollen opnieuw wil planten, kiest voor bloemen die meerjarig zijn of verwilderen. Je plant ze in het najaar en elk voorjaar komen ze tot bloei. Denk aan krokus, sterhyacint, sneeuwroem, narcissen of blauwe druifjes. Ook zijn er diverse tulpensoorten die terugkeren, zoals Tulipa tarda (geel met wit), Tulipa linifolia (rood), Tulipa clusiana (zachtgeel met rood). Op een zonnige plek doen krokussen en blauwe druifjes het goed, in de schaduw plaats je sterhyacint met narcissen. Wil je meer weten over bloembollen die terugkomen? Lees meer over verwilderingsbollen planten, die vermeerderen zichzelf in je tuin.