Door een hevige storm of een zware hagelbui kan jouw tuin het zwaar te verduren krijgen. Ook bijgebouwen, zoals een tuinhuisje of serre kunnen hierdoor flinke schade oplopen. Erg vervelend natuurlijk, zeker als de kosten om dit te repareren hoog oplopen. In dit artikel lees je tips om je serre zo veel mogelijk tegen schade te beschermen. Ook lees je een stappenplan over wat je moet doen als je serre toch beschadigd raakt.

Tekst: Centraal Beheer 

Tips om schade te voorkomen

Niet alle schade is te voorkomen, maar we kunnen wel een heel eind komen als het gaat om je tuin. Veel heb je namelijk zelf in de hand. Hieronder noemen we een paar voorbeelden die de moeite waard zijn om te herhalen.

  • Verwijder dode takken
    Heb je bomen of grote planten in je tuin staan? Let er dan op dat je regelmatig checkt of hier dode takken tussen zitten. Een stevige windvlaag kan ervoor zorgen dat de dode takken boven op je serre terechtkomen. Ook bij andere huizen en tuinen kan dit een hoop schade veroorzaken.
  • Gezonde bomen
    Net zoals losse takken kunnen dode bomen een hoop schade veroorzaken. Kijk dus goed of jouw bomen gezond zijn en een hevige storm kunnen doorstaan. Zo niet, dan is het belangrijk om te overwegen om de dode/zieke boom te laten verwijderen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je zelf de hoge kosten van de schade moet betalen. Check daarbij ook de omheining van je tuin en of deze nog stevig genoeg is.
  • Houd je serre goed schoon
    Vooral bij serres die buiten en binnen een houten constructie hebben, moeten goed schoongemaakt worden. Je kan namelijk last krijgen van houtrot als het hout lange tijd vochtig is en beschadigingen als je dit niet doet, waardoor de constructie zwakker is en een zware storm dus sneller resulteert in schade.

Toch schade: wat nu?

Helaas is niet altijd alles te voorkomen. Belangrijk om te weten is dat de kosten over het algemeen niet vergoedt worden als de schade (deels) komt door slecht onderhoud of een constructiefout. Ook schade door normaal gebruik zoals een kras, vlek of breuk zijn niet gedekt. Het is daarom nog steeds belangrijk om je huis en tuin goed te onderhouden.

Doe je regelmatig onderhoud maar heb je toch schade? Dan biedt je opstalverzekering vaak een uitkomst voor de financiële gevolgen van de schade. Zo’n verzekering vergoedt in de meeste gevallen namelijk de kosten van schade aan je woning, tuin, terras en garage. Alle vaste onderdelen van de woning en tuin worden gedekt als er schade ontstaat door brand, inbraak, bliksem en storm/overstroming. Ook planten en bomen die vaststaan zijn dus meestal meeverzekerd.

Zo schakel de hulp van je verzekeraar in

Heeft jouw serre schade opgelopen door weersomstandigheden, inbraak of brand en wil je dit melden bij je verzekeraar? Dan komt er meestal een expert langs om te kijken hoeveel schade er is en wat je hiervan vergoed krijgt. Het is dus belangrijk om niet alvast op te gaan ruimen nadat er schade is ontstaan, aangezien dit van je vergoeding af kan gaan.

Zo krijgt de expert een goed beeld van de schade en hoe dit is ontstaan, en krijg je hulp om deze schade weer te herstellen. Ook als je dit liever zelf doet, kan je een vergoeding krijgen voor de materialen en de tijd die je hieraan kwijt bent.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

4.9/5 - (7)