Met een groen hart kun je zoveel meer moois doen dan alleen tuinieren. Dat bewijzen onze volgers. Elke editie zetten we iemand in de spotlights die op een bijzondere manier zijn of haar liefde voor de natuur tot uitdrukking brengt. Deze keer: Mirjam van Gelder van Blom Ecoprint.

Tekst Francine Polis Foto’s Mirjam van Gelder/Blom Ecoprint

Sinds vier jaar maakt Mirjam onder de naam Blom Ecoprint de mooiste ecoprints op papier, hout en zijde. Een ambachtelijk proces waarbij ze bladeren en bloemen gebruikt die ze tijdens wandelingen langs de Utrechtse singels en door parken tegenkomt. Wat haar het meest aanspreekt in het ‘toveren met de natuur’, is het contrast tussen het vergankelijke van de natuur en de onvergankelijkheid van het papier of stof waarop ze de natuur probeert vast te leggen. Die magie is voor Mirjam nog iedere dag verslavend.

Wat is ecoprinten en hoe ben je op het idee gekomen?

Mirjam: “Tijdens een bezoek aan familie in Indonesië ontdekte ik ecoprinten. Het is een proces waarbij je afdrukken van bladeren of bloemen maakt op bijvoorbeeld stof of papier. Door bladeren op een ondergrond te leggen, te bundelen en te stomen, ontstaan afdrukken. De bladeren haal ik uit het park, langs de singels of uit het bladafval van de bloemist. Voor mijn Blommetjes, mini-ecoprints op blokjes hout, gebruik ik hout van Utrechtse stadsbomen die vanwege ziekte gekapt zijn.

 

Heb je een favoriete boom, plant of blad waar je het liefst mee werkt?

Mirjam: “Jazeker, dat is de paardenkastanje. Zijn grote, karakteristieke bladeren geven frisgroene afdrukken op zijde. Maar ook fluitenkruid in het voorjaar geeft mooie, goudgele afdrukken.”

Mirjam van Gelder.

Tip

“Tijdens mijn wandelingen verbaas ik mij over de constante verandering en tegelijkertijd het telkens terugkerende schouwspel van natuurlijke kunst” 

Ecoprint van kastanjeblad op zijde.
Ecoprint van kastanjeblad op zijde.

Hoe kom je op nieuwe ideeën voor prints en sjaals? Wat is je creatieve proces?

Mirjam: “Ik laat me leiden door de natuur en de seizoenen. Een grotere inspiratiebron kun je niet vinden en het geeft je eindeloos veel mogelijkheden. In de lente, als het fluitenkruid volop aanwezig is, probeer ik de vrolijkheid van waaiende bloemen in de wind te vangen op een sjaal van dunne zijde, zodat ook daar de wind er als het ware doorheen kan waaien. Terwijl ik in de herfst vooral tanninerijke bladeren gebruik op een dikkere en ‘stoerdere’ zijde zoals bourette, vervaardigd uit de laatste restjes van een cocon. Uit die vezels worden de kenmerkende draden met kleine onregelmatigheden gesponnen. In de winter, als er geen blad meer aan de boom te vinden is, ga ik naar de groenteboer voor kleurrijke groenten, zoals bieten, rode kool of uien, waarvan ik de buitenste schil gebruik om mooie kleuren op sjaals te ecoprinten. Je krijgt dan een abstracter resultaat met vooral kleuren en minder contouren.”

 

Wat heb je nodig om thuis te ecoprinten en waar moet je op letten?

Mirjam: “Met een brede stoompan, een stok om de sjaal op te rollen, zwachtels, touw en een kookplaatje kom je een heel eind. Voor het ecoprinten op papier heb je in plaats van een stok iets zwaars nodig om de bladeren en het papier te bundelen, bijvoorbeeld twee keramieken tegels. Belangrijk is om het contact tussen blad en ondergrond zo optimaal mogelijk te krijgen.”

 

Ecoprint van walnoot- en esdoornblad op zijde.

Wat zijn je plannen en dromen met Blom Ecoprint in de toekomst?

Mirjam: “In de toekomst wil ik het volledig natuurlijke aspect van de ecoprinttechniek nog meer benadrukken om zo het assortiment uit te breiden. Bijvoorbeeld door het maken van natuurdoeken. Onlangs kreeg ik een opdracht voor het maken van een natuurdoek van zijde, om als een soort dekentje over een wade te leggen. Deze vrouw was in de laatste fase van haar leven en wilde bij haar afscheid nog één keer omhuld zijn met afdrukken van bladeren uit het parkje waar ze zo graag kwam. Een persoonlijke en eervolle opdracht.”

Blommetjes

“Ecoprinten is helemaal van deze tijd: uitsluitend natuurlijk materialen, duurzaam, milieuvriendelijk en lokaal!”

Groentesjaal.
Groentesjaal

Nieuwsgierig geworden?

De volgende workshops staan de komende tijd bij Mirjam op het programma:

  • 28 januari 2023: ecoprint een groentesjaal
  • 25 maart 2023: ecoprinten op papier
  • 22 april 2023: spiegelbeeld sjaals
  • 20 mei 2023: sjaal ecoprinten

Kijk voor meer informatie op blom-ecoprint.nl.

Blommetje

Deel dit artikel

Meer inspiratie

5/5 - (1)