Je woning verzekeren is niet verplicht, het is echter wel aan te raden. Een woonverzekering dekt je in geval van schade aan je woning, aan je inboedel, maar soms ook aan derden. Meer weten? Lees dan even verder!

Soorten woonverzekeringen

Er is voor iedereen een passende woningverzekering, 3 verzekeringen waaruit je kan kiezen zijn inboedel, opstal en aansprakelijkheidsverzekering. Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door onder andere brand, bliksem, neerslag, storm, lekkage, diefstal, inbraak en vandalisme. Onder inboedel wordt verstaan alle spullen in huis die niet vastzitten. Een opstalverzekering wordt weleens gezien als hetzelfde als een inboedelverzekering, dit is niet het geval. Een opstalverzekering dekt alle schade aan je huis, denk aan muren, dak, keuken en badkamer. Ook alle niet-verplaatsbare zaken die bij je woning horen, vallen onder je opstal. Voor veel mensen blijft de aansprakelijkheidsverzekering een beetje onduidelijk, een aansprakelijkheidsverzekering in verband met eigendom van een woning geeft dekking indien er persoonlijke bezittingen beschadigd worden. Je kan wanneer je de verzekeringen aanvraagt exact zien hoe de verzekeringstypes in elkaar zitten, het is dus echt belangrijk om jezelf goed in te lezen en bij vragen contact op te nemen met de desbetreffende verzekeringsmaatschappij.

Risico’s geen verzekering

Er zijn bepaalde situaties waarin je verzekering de schade niet dekt. Het is dus belangrijk dat je je goed inleest wanneer je een verzekeringstype kiest. Een voorbeeld is lekkage aan je dak, mensen verwachten dat dit altijd verzekerd wordt. Je kan jezelf goed inlezen via lekkage dak verzekering, hier kan je zien bij welke situaties de verzekering dit wel of niet dekt, en welke verzekering je hiervoor moet hebben. Overigens is het goed om te weten dat als je verzekerd bent en de verzekering dekt de desbetreffende schade, dan heb je 0 eigen risico. Als je niet verzekerd bent voor de schade, dan zal je natuurlijk zelf de gehele reparatie moeten betalen. Schade laten repareren door een bedrijf zal niet goedkoop zijn, tenzij je zelf erg handig bent is het dus aan te raden om een woningverzekering af te sluiten. Om een hypotheek te krijgen is een opstalverzekering vaak ook verplicht om te hebben voor de woning.

Welke schade hoort bij welke verzekering

Veel mensen vinden het lastig om erachter te komen welke schade bij welke verzekering hoort, sommige schades kunnen namelijk ook elkaar overlappen. Denk bijvoorbeeld aan lekkages, als de lekkage start bij het dak van de woning maar uiteindelijk ook spullen beschadigd worden door de lekkage, dan zijn beide de inboedel- en opstalverzekering actief. Alle informatie over schades en welke eisen hieraan vast zitten, kun je vinden bij de verzekeringsmaatschappij waarbij je verzekerd bent. Ook moet je goed weten bij welke situaties je verzekering de schade niet dekt, de schade moet veroorzaakt worden zonder dat je hier zelf bij bent betrokken.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

5/5 - (1)