De sering draagt niet alleen een oogstrelende bloem, ook de geur is betoverend. Hij bloeit in witte, paarse of roze bloemen. Helaas kan het zo zijn dat de sering na een aantal jaren minder gaat bloeien of dat er soms een jaar wordt overgeslagen. Wat is het probleem en wat kun je eraan doen?

Soorten van de sering

De meest voorkomende sering in ons land is de Syringa vulgaris, die zonder snoeien wel tot 5 m hoog kan worden. Een prachtig donkerpaarse variant is ‘Andenken an Ludwig Späth’, of de wat lichter paarse ‘Michel Buchner’. Liever een witte sering? Dan haal je met de Syringa vulgaris ‘Madame Lemoine’ een mooi exemplaar naar je tuin, want hij bloeit met talrijke witte pluimen.

De bloemen van een sering ruiken heerlijk en zijn prachtig. Hoe snoei je ze? - Tuinieren met Buitenleven
Sering ‘Andenken an Ludwig Späth’ kan overvloedig bloeien.

Lichte en vochtige standplaats

De bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook belangrijk om insecten van voedsel te voorzien. Hommels bijvoorbeeld, die houden van paarse bloemen. Dat een sering de bloei soms een jaar overslaat of minder bloemen heeft, is echter normaal voor deze plant. Volgens Lieuwe Westra, hovenier bij TuinKeur, kan dat met verschillende omstandigheden te maken hebben. “De standplaats bijvoorbeeld. Een sering houdt van een zonnige, niet te droge plek. Staat ie wel op zo’n plek dan heeft de sering te weinig vocht en energie om knoppen voor het volgende jaar te maken.”

De bloemen van een sering ruiken heerlijk en zijn prachtig. Hoe snoei je ze? - Tuinieren met Buitenleven
Soms komt het voor dat de sering weinig of geen bloemen geeft tijdens de bloeiperiode.

Geef je sering de juiste meststoffen

Daarnaast is het ook van belang om een goede laag voeding aan te brengen voor een optimale grond. Lieuwe: “Onbewust te veel verkeerde meststoffen geven, zie je vaak. Als je bijvoorbeeld mest met veel stikstof geeft, zoals bij het gazon, krijg je veel blad in plaats van bloemen. Juiste voeding met veel fosfor stimuleert de bloemaanleg.” Het is niet vreemd dat een sering het eerste jaar veel bloemen heeft, want de plant wordt met veel knoppen gekweekt. De hoeveelheid bloemen loopt de eerste jaren terug, omdat de boom of struik nog moet wortelen. “Geef de sering de tijd”, zegt Lieuwe. “Knip uitgebloeide bloemen weg. Zo voorkom je zaadvorming en gaat alle energie naar de vorming van nieuwe knoppen voor het volgende jaar.”

Tips om sering te snoeien

Een goede manier om meer bloemen in de sering te krijgen, is dus goed en op tijd snoeien. Bovendien kan door niet op tijd te snoeien de onderkant kaal worden en dat is niet fraai. Enkele tips.

  • Snoei direct na de bloei de uitgebloeide bloemen weg, anders gaat de energie naar zaadvorming in plaats van het maken van nieuwe knoppen.
  • Knip na de bloei alleen de top uit de sering met een fijne snoeischaar, zodat de struik compact blijft.
  • Snoei wilde scheuten uit de stam direct weg, omdat die ook energie weghalen.

3.7/5 - (17)