Denk vooruit
Bedenk alvast hoe je wilt dat jouw tuin er na de winter uitziet. Heb je afgelopen jaar gemerkt dat die ene struik toch niet op de juist plaats staat? Zo lang er geen vorst in de grond zit, kun je bomen, planten en struiken verplanten. Let wel op dat je de wortels niet te lang bovengronds en in de kou laat liggen. Lege plekken opvullen? Kies voor (fruit)bomen of hagen, want die zijn nog makkelijk te planten zolang het niet vriest. Meer kleur in de borders? Ga voor verschillende soorten voorjaarsbloeiende bollen. Plant ze nu in potten of in de volle grond en geniet straks in de lente volop van tulpen, druifhyacinten, sneeuwklokjes, narcissen en krokussen die een voor een uitkomen.
Bescherm je tuinplanten
Help de planten in je tuin de winter door met een beschermlaag tegen de vrieskou. Hark bijvoorbeeld afgevallen blad de border in zodat de bodem beschermd is tegen uitdroging en kou. Had je een echte kerstboom in huis, maar is er geen plek in de tuin om hem terug in de grond te planten? Je kunt de takken van de kerstboom afknippen en als een warmtedeken over net geplante bollen leggen. Zo doet ie toch nog dienst! Planten in pot overwinteren best op een vorstvrije plek.
Bouw een waterplaats voor tuinvogels
De kans is groot dat je een voederplek voor de tuinvogels voorzien hebt. Heel goed, want in de winter verbruiken ze veel meer energie om warm te blijven. Maar voldoende drinken is even belangrijk voor de vogeltjes. Voorzie daarom ook vers drinkwater of zelfs een vogelbad. Dat kun je heel eenvoudig zelf bouwen met een omgedraaide bloempot en een oud bord. Controleer je ’s ochtends wel even of het water niet bevroren is?
Maak een minivijver
Zie je het grootser? Je kunt ook een minivijver maken waarmee je amfibieën aantrekt. Dat kan al heel eenvoudig in een kleine speciekuip of met vijverschalen van keramiek en cortenstaal. Zorg ervoor dat er stenen boven het wateroppervlak uitsteken zodat niet alleen amfibieën, maar ook vogels en insecten van het vijvertje kunnen drinken. Tip: in de lente kun je zuurstofplanten in drijfmandjes aan je minivijver toevoegen. Zo wordt het in alle seizoenen een fijne bron van leven. Lees hier alles over je eigen minivijver of waterplaats aanleggen in de tuin.
Geef extra kalk
Fruitbomen, rozen en druivenstruiken kunnen in december wat extra kalk gebruiken. Strooi ook wat kalk op je gazon om de groei van mos tegen te gaan. Doe dit als het windstil en regenachtig weer is. Kalk strooien is goed voor je gras, want het verhoogt de pH-waarde van de grond en verbetert de bodemstructuur, waardoor mest in het voorjaar beter wordt opgenomen. Meer over gazononderhoud lees je hier.
Plaats lichtjes in de tuin
Het is al donker en grauw genoeg in de donkerste dagen van het jaar. Geef de tuin in december daarom extra sfeer en hang waterproof lichtslingers in bomen en heesters. Of wikkel de lampjes om een stam of langs de rand van de schutting. Ook leuk: gekleurde, weerbestendige tuinlampionnen. Een solarlampion zal in het winterseizoen niet goed werken, omdat die zichzelf moeilijk kan opladen door gebrek aan zonlicht. Gelukkig zijn er voldoende tuinlampionnen op batterijen die je zelf aan en uit kunt zetten. Wil je ze onzichtbaar ophangen? Gebruik dan nylondraad.