De borders zijn in december grotendeels in winterslaap, net als egels en de meeste insecten in de tuin. En met de winterse temperaturen en regen heb je misschien minder zin om in december in je tuin aan de slag te gaan. Toch zijn er deze maand nog klussen die je kunt doen, mocht de zon schijnen. Een tuinkalender voor december.

In december kun je nog een aantal dingen doen in de tuin - tuinieren met Buitenleven
Bollen kun je nog prima planten in de late herfst. Doe het wel voordat de echte vorst zijn intrede doet.

1. Last-minute voorjaarsbollen

Heb je vorige maand nog geen bloembollen gezet? Geen paniek! December is nog steeds geschikt om voorjaarsbloeiende bollen te planten in je tuin. Doe het wel snel, want de vorst is niet bevorderlijk voor je bollen. Kies voor verschillende soorten voorjaarsbloeiers. Zo kun je straks in de lente genieten van steeds weer nieuwe soorten die uitkomen. Denk aan tulpen, druifhyacinten, sneeuwklokjes, narcissen en krokussen.

Begin van de winter een prima moment om vaste planten te verplaatsen, mits het niet vriest.

2. Verplanten in december

Zo lang er nog geen vorst in de grond zit, kun je bomen, planten en struiken prima verplanten in de tuin. De meeste hebben zich al ontdaan van blad, waardoor het de ideale tijd is om ze te verplanten. Let wel op dat je de wortels niet te lang uit de aarde en in de kou laat liggen. Wie nog graag iets nieuws zetten in de tuin in december, kan gaan voor (fruit)bomen of hagen. Deze zijn nog makkelijk te planten zolang het niet vriest.

Help vogels, zoals deze zanglijster, in de winter met een vogelbad slash drinkplaats.

3. Waterplaats voor tuinvogels

Vergeet ook de vogels niet. Vogels voeren in de winter is belangrijk, want dan verbruiken ze veel meer energie om warm te blijven. Om voldoende vocht binnen te krijgen, pikken vogeltjes ook sneeuw op. Maar je kunt ze natuurlijk ook vers drinkwater en zelfs een vogelbad aanbieden. Bouw je eigen vogelbad en fleur meteen je tuin op in de winter. Het kan heel simpel met een omgedraaide bloempot en een oud bord, maar je kunt het uiteraard zo bont en zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan een halve boomstam met een oude schaal waar je mozaïek op aanbrengt. Of schilder die omgedraaide bloempot in een mooie kleur.

Je hoeft geen gaten te graven om een minivijver te maken in de tuin.

4. Maak een minivijver

Ook een optie: denk groot en maak een vijvertje, zodat je ook amfibieën aantrekt. Dat kan al heel eenvoudig in een kleine speciekuip. Mooi ook zijn vijverschalen van keramiek en corten staal. Zorg ervoor dat er stenen boven het wateroppervlak uitsteken. Zo kunnen vogels en insecten er landen om te drinken. In de lente kun je hier zuurstofplanten inzetten in drijfmandjes. Zo’n minivijver is in alle seizoenen van het jaar een fijne bron van leven. Lees alles over je eigen minivijver of waterplaats aanleggen in de tuin.

Ook gras krijgt het te verduren in de winter. Door kalk te strooien help je het een handje.

5. Extra kalk in je decembertuin

De fruitbomen, rozen en je druivenstruik kun je in december wat extra kalk geven. Ook op je gazon kun je kalk strooien, dit gaat de groei van mossen tegen. Doe dit als het windstil, maar regenachtig weer is. Kalk strooien is goed voor je gras. Het verhoogt de pH-waarde van de grond en verbetert de bodemstructuur, waardoor mest in het voorjaar beter wordt opgenomen. Meer over gazononderhoud lees je hier.

Breng ook sfeer buitenshuis en hang de boom in je tuin vol lichtjes.

6. Plaats lichtjes in je tuin

Het is al donker en grauw genoeg in de donkere dagen van het jaar. Geef de tuin in december daarom ook sfeer en hang waterproof lichtslingers op in bomen en heesters. Probeer ook eens de lampjes om de stam te wikkelen of langs de rand van de schutting. Of hang gekleurde, weerbestendige tuinlampionnen op. Een solar lampion zal in het winterseizoen niet goed werken, omdat deze zichzelf moeilijk kan opladen door gebrek aan zonlicht. Gelukkig zijn er ook voldoende tuinlampionnen op batterijen die je zelf aan en uit kunt zetten. Wil je ze onzichtbaar ophangen? Gebruik dan nylondraad.

3.3/5 - (3)