Het is tegenwoordig vaker regel dan uitzondering: korte, hevige regenbuien waarbij de straten onderlopen en tuinen blank staan. Tegelijk kampen we regelmatig met lange periodes van droogte. Buitenleven zocht naar manieren om zo’n kort moment van wateroverschot te begeleiden én te benutten.

 

Tekst Eva Vervoort

Meer dan tegels eruit

We kunnen er eigenlijk niet meer omheen: klimaatverandering. De vreselijke beelden van Limburg in juli van het afgelopen jaar staan op ons netvlies gebrand. Steeds vaker kampt ook het gematigde klimaat van Nederland met langere periodes van hitte en droogte, met tussendoor bijna tropische regenbuien. De riolering raakt geregeld overbelast waardoor straten blank komen te staan. Waterproducenten daarentegen smeken soms om de tuin even niet te sproeien vanwege een (drink)watertekort. Het moge duidelijk zijn: we hebben een probleem. Natuurlijk is het aan de (internationale) politiek om ervoor te zorgen dat rampen als de overstromingen van afgelopen zomer binnen de perken blijven, maar ook wij burgers kunnen iets doen. De meest simpele oplossing voor je eigen tuin ken je inmiddels wel: tegels eruit, gras en planten erin. Maar er is meer dat jij kunt doen.

Tip

Informeer eens bij je gemeente. Soms is subsidie mogelijk voor een groendak of het waterklaar maken van je tuin.

Multifunctionele regenpijp

Normaliter is een regenpijp aangesloten op het riool. Het schone regenwater van een hoosbui raakt dus verloren. Een simpele interventie is het afkoppelen van je regenpijp. Zo stroomt ook dat hemelwater jouw tuin in, kan het grondwaterniveau daar meer stijgen én ontlast je het riool. Bij de bouwmarkt zijn verschillende koppelstukjes te koop om jouw regenpijp op de juiste manier af te koppelen. Hangt je afgekoppelde regenpijp op een onhandige plek, dan kun je een goot maken zodat het regenwater op een eenvoudige manier toch op de juiste plaats terechtkomt – bijvoorbeeld in de border, vijver of moestuin. In de bouwmarkt zijn zowel kant-en-klare open als bedekte goten te koop. Een bedekte goot is met een rooster afgedekt waardoor je er gemakkelijk overheen kunt lopen. Een open goot kun je ook zelf maken met klinkers of andere verharding.

De klassieke regenton

De meest bekende manier om van een afgekoppelde regenpijp te profiteren, is de regenton. Die vangt het regenwater op zodat jij het zelf op droge momenten aan jouw planten kunt geven. Zorg wel dat je ton op een verhoging staat zodat je goed bij het kraantje kunt. Om algengroei te voorkomen, is een plek in de schaduw het beste. Een regenton is ook geschikt voor balkons met een regen- of afvoerpijp. Wist je dat hemelwater veel beter is voor jouw balkon- en kamerplanten dan leidingwater?

Is een ton niet groot genoeg, kies dan voor een regenwaterzuil of -schutting. Die zijn een stuk hoger en hebben meer opslagcapaciteit. Een ton of een zuil is in vergelijking met een schutting minder rendabel omwille van een beperktere opslagcapaciteit. Zo’n regenwaterschutting is letterlijk een schutting met eenzelfde functie als de regenton en bestaat uit losse elementen. Je maakt de schutting dus zo hoog en breed als je zelf wilt. Helaas zijn zulke schuttingen erg prijzig en daarom niet voor iedereen aantrekkelijk.

Je dak benutten

Ook een groendak vangt regenwater op. Daarnaast biedt het voedsel voor insecten en isoleert het. Een groendak is letterlijk een groen dak en is niet alleen functioneel, maar ziet er ook prachtig uit. Zelfs met een klein groendak, bijvoorbeeld van je tuinhuis of je tuinoverkapping, maak je al verschil. Veelal wordt zo’n dak beplant met sedum, omdat dit plantje veel weersomstandigheden verdraagt, niet diep wortelt en onderhoudsvriendelijk is. Het aanleggen van een groendak, ook wel sedumdak genoemd, kun je prima zelf. Het is wel belangrijk om na te gaan of je dak en dakondersteuning het gewicht van de vetplanten aankunnen. Een natgeregende sedumlaag kan namelijk wel 80 kg per vierkante meter wegen.

De makkelijkste (maar duurste) manier om een groendak te creëren, is om kant-en-klare sedumcasettes op het dak te leggen. Die klik je zo aan elkaar. Past het niet precies, dan zaag je ze op maat. Ook de aanleg van een zogenoemd natuurdak is een mogelijkheid. Een natuurdak bestaat niet alleen uit sedum, maar ook uit kruiden en vaste planten. Het aanleggen hiervan gaat hetzelfde, al is er wel een dikkere laag aarde nodig voor de planten om te wortelen. Dat betekent dat de dakbedekking nog zwaarder wordt en je dakconstructie optimaal moet zijn. Wij adviseren dan ook om een natuurdak in overleg met een professional aan te leggen.

Kuil in de grond

Een grindkuil is niet veel meer dan een kuil met grind. Het regenwater dat hierin loopt, komt in de lege holtes te staan en zakt langzaam de grond in. Het maken van zo’n kuil is eenvoudig: graaf een flink gat, bedek het met worteldoek en strooi het vol grind. Zo’n grindkuil of grindkoffer zorgt voor een langzame opname van het regenwater en voorkomt daarmee dat de grond uitdroogt. Het maakt niet uit hoe groot of klein je tuin is. Afhankelijk van de ruimte kies jij de afmeting en vorm. Let op: om wateroverlast tegen te gaan, plaats je de grindkuil best op enige afstand van je huis en liefst ook iets lagergelegen.

Waterdak

Wil je het groots aanpakken? Dan kun je voor een waterdak of een zogenaamd polderdak gaan. Door middel van een speciale constructie blijft het water op het dak staan en sla je het zo tijdelijk op. Bij een polderdak wordt deze constructie ook nog belegd met planten. Het hemelwater wordt vervolgens geleidelijk afgegeven, zodat het riool niet overbelast raakt. Of je kunt het water voor nuttige doeleinden gebruiken, zoals het sproeien van de tuin en zelfs het doorspoelen van het toilet. Een waterdak is niet bij alle dakconstructies mogelijk, omdat het gewicht van het water tot problemen kan leiden. Het is bovendien ook geen gemakkelijk klusje. Vraag daarom advies bij een professional.

Meer inspiratie

Deel deze pagina

5/5 - (3)