Hartstikke leuk, geldbesparend én handig: zomerse overschotten uit de moestuin inmaken en opeten in de winter. Wecken is terug van weggeweest. Met dit simpele stappenplan kun jij het ook.
Stappenplan
1
Gebruik vers fruit en groenten. Zorg dat er geen aangetaste plekjes opzitten en verwijder eventuele schillen of takjes. Was het fruit en de groenten en laat ze uitlekken.
2
Zorg ervoor dat je schone weckpotten gebruikt. Kook ze altijd eerst (samen met de ringen en deksels) in een pan met water. Na vijf minuten kun je de potten eruit halen en laten uitlekken op een schone theedoek.
3
Blancheer het fruit en de groenten: kook ze een korte tijd en leg ze daarna meteen in koud water, zo wordt het kookproces onderbroken. Deze techniek doodt de meeste bacteriën en zorgt ervoor dat aanwezige luchtbellen eruit gekookt worden.
4
Vul de weckpotten met de geblancheerde groenten en het fruit, een deel van het kookvocht en voldoende natuurlijke conserveermiddelen (zuur, zoet, zout) tot 1 of 2 centimeter onder de rand. Doe het deksel en de rubberen ring op de pot.
5
Zet de potten in een pan met heet water. Zorg dat ze zijn ondergedompeld tot aan de vulrand. Breng het water aan de kook. Pas als het water kookt, gaat de wecktijd in.
6
Zorg dat het water in de pan een temperatuur van zestig graden bereikt en doe hier vervolgens steeds meer koud water bij. De onderdruk ontstaat bij het afkoelen. Wacht met controleren of het deksel echt vast zit totdat de potten zijn afgekoeld. Dit kun je testen door de pot aan het deksel op te tillen.
Tips
- Hoewel de inhoud eigenlijk voor altijd eetbaar is, kun je het fruit of de groenten het best binnen een jaar opeten.
- Honger gekregen? Verwarm de inhoud van de pot altijd even voordat je gaat eten, zo weet je zeker dat alle bacteriën dood zijn.