Het gevoel alsof je in een wellnessresort vertoeft, maar dan in eigen tuin. Noël van Mierlo ontwierp deze wellness tuin voor een groot gezin met even grote wensen. Het resultaat is een en al gezelligheid in een mooi groen decor. Het volledige artikel lees je in Buitenleven 2020/4

Luxe, gezellig en groen tuinontwerp

Het wellness tuinontwerp bevat een zwembad, een spa, een buitendouche en een overkapping met haard en buitenkeuken. Maar er moest ook genoeg ruimte komen voor het grote gezin. Dat waren de wensen waar Noël aan moest voldoen. “Ik heb geprobeerd om er toch een zo natuurlijk mogelijke tuin van te maken”, legt de ontwerper uit. “Doorgaans werk ik met meer beplanting, maar in dit geval was de ruimte beperkt en zaten we vast aan een aantal bouwkundige elementen. Door met veel hout te werken, de plantvakken natuurlijk te houden en een aantal bomen erin te zetten, heeft de tuin toch een vriendelijke sfeer gekregen.”

Door met veel hout te werken, creëerde Noël een natuurlijk karakter. Foto: Noël van Mierlo

Meedenken met de klant

De ontwerper heeft steeds gezocht naar de balans tussen praktisch en natuurlijk. Zo heeft hij rondom het zwembad hout én tegels gelegd. Het hout is warm aan de voeten en de tegels zijn praktisch, want die zijn niet zo glad. Ook al houdt Noël meer van echt gras, toch heeft hij hier ook gekozen voor de praktische oplossing: kunstgras. “Echt gras zou ongetwijfeld kapot gelopen worden en deze mensen hebben het te druk om wekelijks te maaien. Soms moet je als ontwerper ook meedenken met de klant.”

De meest opvallende border plaatste Noël tussen het huis en het zwembad in, met hogere grassen, lavendel, dropplant en andere zonaanbidders ertussenin. foto: Noël van Mierlo

Verrassend groene tuin

Ondanks te praktische, luxe aard van de tuin, verwerkt Noël er genoeg groen in. Bij de ligbedjes staan twee Japanse Zelkova serrata’s, rond de spa plaatste de ontwerper een zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) als knipoog naar het grote gezin en naast de overkapping zorgt een grote, transparante geelhout (Cladrastis kentukea) voor beschutting. “Een strakke tuin of niet, bij mij krijg je die groene feeling erbij. Gelukkig vinden ze het achteraf heerlijk dat de tuin zo groen is.” Benieuwd naar meer foto’s en tips? Het hele artikel over dit tuinontwerp lees je in Buitenleven 2020/4. Deze ligt nog tot en met 21 mei 2020 in de winkel.

Download de plattegrond van De Tuinontwerper Buitenleven 2020/4

4.5/5 - (2)