De Koekangerveldtuin is een wilde Engelse tuin waar mens en dier beschutting vinden. Twintig jaar geleden kochten Akke Marree van Leeuwen en haar man deze woonboerderij in Drenthe. Ze zochten rust en ruimte en veranderden het uitgestrekte grasland achter hun huis in een weelderig stuk natuur.

Grond uit de ijstijd

De kenmerkende Drentse erfbeplanting heeft het stel laten staan, zodat het geheel nog altijd mooi opgaat in de omgeving. Bij het omspitten van de grond stuitten ze op grote stukken keileem. Een verwijzing naar de ijstijd die in grote mate het landschap in Drenthe heeft bepaald. Akke creëerde een siertuin, een moestuin en een parkachtig deel, waar je in alle rust doorheen kunt wandelen. In een vijftien meter lange kas bevindt zich een tropische tuin met een vijver. In de winter zit Akke hier heerlijk warm bij de kachel. Akke: “Het voelt nog altijd alsof we op vakantie zijn op deze mooie, groene plek.”

Koekanger veldtuin 2
Akke: “Ik vind het belangrijk om planten in de tuin te hebben die insecten aantrekken zoals de vlinderstruik en de vuilboom.”

Fruitbomen als middelpunt

Een van Akkes favoriete plekken in de tuin is de moestuin. Met de fruitbomen als middelpunt, plantte ze groenten, kruiden en vruchten in een cirkel eromheen. Ze vertelt: “Dat vond ik mooi. Inmiddels ben ik 78 jaar en lukt het niet meer om de moestuin precies bij te houden. Dit deel van de tuin bestaat nu voornamelijk uit sierbeplanting en zichzelf uitzaaiende bloemen zoals de roze dagkoekoeksbloem, pastinaak, lila bloeiend beemdkroon, bieslookknoflook, gele teunisbloemen en papaver.”

Koekanger veldtuin 3
De achtertuin is opgedeeld in drie delen, gescheiden door brede bogen van betongaas begroeid met klimplanten. Oude tuinhekken die nog op het erf lagen, heeft Akke gebruikt om planten tegenaan te laten groeien.

Meer over deze wilde Engelse tuin?

Je leest én bekijkt het hele verhaal van Akke en haar tuin in Buitenleven 2021/3, tot en met 20 mei in de winkel. Hij is natuurlijk ook online te bestellen.

Review deze post