Wildplukken is een heuse trend in Nederland. Volgens kruidenvakvrouw Tanja Hilgers is je eigen tuin de beste plek om te leren wildplukken. In de Buitenleven Tuinfeest special deelt Tanja tips en recepten met tuinkruiden.

Uit eigen tuin

Wie wilde planten en kruiden wilt plukken, doet dat best eerst in eigen tuin. In tegenstelling tot wat je zou denken is daar vaak meer biodiversiteit dan in bermen. Bovendien eet je van vertrouwde grond. “In het wild weet je maar nooit of er misschien een hond over de brandnetels heeft geplast”, zegt Tanja. “Het is natuurlijk wel belangrijk dat je geen gif gebruikt als je uit eigen tuin wilt eten.”

Pluk in het begin alleen planten die je kent. Foto: Trui Heinhuis
Pluk in het begin alleen planten die je kent. Foto: Trui Heinhuis

Weet wat je in je mond stopt

Tanja adviseert om in het begin alleen planten te plukken die je kent. “Pak er eventueel een wildplukboek bij zodat je de planten leert herkennen. Of installeer een app op je telefoon die eigen foto’s kan lezen. Bijvoorbeeld PlantNet.” Zo houd je het wildplukken veilig en weet je zeker wat je in je mond stopt.

Kleine hoeveelheden

Wilde kruiden zijn gezond en vitaliserend, maar Tanja’s ervaring is dat onze maag en spijsvertering ze niet meer gewend zijn waardoor ze kunnen overreageren. Daarom raadt Tanja aan om in het begin altijd kleine hoeveelheden aan je salade, limonade of thee toe te voegen en te observeren hoe je lichaam reageert op de wilde kruiden.

Tanja deelt haar recepten met kruiden op geïllustreerde kaarten. Illustratie: Tanja Hilgers
Tanja deelt haar recepten met kruiden op geïllustreerde kaarten. Illustratie: Tanja Hilgers

Bermsnacken

Met de kruiden die Tanja in het wild of in haar eigen tuin plukt, bereidt ze heerlijk gezonde gerechten die ze deelt op zelfgemaakte en geïllustreerde kaarten. Al plukt ze niet alles met een doel. “Het is ook lekker om gewoon een beetje te bermsnacken. Dat deden de boeren vroeger ook, heb ik me laten vertellen. Een bewijs dat we een lange traditie met het wildplukken hebben.”

Meer tips en recepten

In de Tuinfeest zomerspecial geeft Tanja meer tips over wildplukken en deelt ze enkele heerlijke recepten met wilde tuinkruiden, zoals zelfgemaakte wilde pesto. De Tuinfeest special is tot 18 augustus 2021 online en in de winkel verkrijgbaar.

Review deze post