Is één van jouw goede voornemens meer bewegen? Ga er dan eens lekker op uit voor een mooie winterwandeling. En als je dan na zoveel beweging flink wat calorieën hebt verbrand, mag je jezelf best trakteren op een hapje en een drankje!

Paal 17 Aan Zee op Texel Paal 17 Texel-Fotograaf Heleen Vink Texel is in de winter koud, winderig, maar ook: heerlijk, want veel strandtenten blijven gewoon open. Zo ook Paal 17 Aan Zee. Het strandpaviljoen is een goed uitgangspunt voor een wandeling over het strand of door het duingebied. Op de menukaart staan veel lokale seizoensproducten, zoals een stoofpotje van Texels lamsvlees en kruidenkazen van kaasboerderij Wezenspyk. Adres: Ruyslaan 94-98, De Koog. Info: www.paal17.com. Foto: Heleen Vink

In den Bockenreyder in Esbeek Beeld De Bockenreyder Esbeek-Fotograaf Corine Koolstra In de bossen van het Brabantse Landgoed De Utrecht vind je Herberg In den Bockenreyder. Je kunt op het landgoed urenlange boswandelingen maken. Over lange boslanen, maar ook over kronkelige bospaadjes die direct achter de herberg beginnen en het meanderende riviertje de Reusel volgen. Binnen kun je warm worden bij een knapperend haardvuur. Het eten is lekker en voedzaam: boerenbordjes, soep en uitsmijters. Met daarbij een lekkere trappist. Adres: Dunsedijk 3, Esbeek. Info: www.indenbockenreyder.nl.

Grand Café De Fiets in Zoutelande Zoutelande-beeld bij restaurant De Fiets2-Fotograaf Corine Koolstra In Grand Café De Fiets op steenworp afstand van het strand van Zoutelande kun je lekker eten, maar het staat vooral bekend om zijn bierkaart van boven de 100 soorten. Zo kun je kiezen voor een Zeeuws biertje als Emelisse Dubbel, voor buitenlandse biertjes als het Thaise Singha en het Italiaanse Birra Moretti of proosten met een bijzonder biertje als de Lamme Goedzak of de Verboden Vrucht. Adres: Langstraat 15, Zoutelande. Info: www.grandcafedefiets.nl.

‘t Hijgend Hert in Vijlen _MG_3395-Hijgend Hert Vijlen Midden in de Vijlenerbossen in Zuid-Limburg ligt op 260 meter hoogte Boscafé ’t Hijgend Hert. Als het sneeuwt spelen er bij ’t Hijgend Hert wintersportachtige taferelen af. Je kunt er sleetjes huren en er worden langlaufloipes uitgezet. Bij voldoende sneeuwval worden de wegen in het bos afgesloten en is het boscafé niet meer met de auto te bereiken. Erg? Nee, want het is makkelijk te belopen vanuit Epen, Mechelen, Hoog Vaals en Vijlen. De sfeer in ’t Hijgend Hert is informeel en gemakkelijk. Hun specialiteit is een eigen bier, gezoet met stroop: heerlijk met een plankje kaas uit de streek. Adres: Harles 23, Vijlen. Info: www.boscafe.nl.

Herberg De Drie Linden in Giersbergen drie Het historische gehucht Giersbergen ligt aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen. En daar staat Herberg De Drie Linden. Vanuit de herberg kun je via het wandelknooppuntennetwerk zelf je route uitstippelen. Het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen kent veel bossen, maar de echte leegte ervaar je het best op de oneindige zandheuvels en stuifduinen die dit gebied zo beroemd maken. In De Drie Linden is het gemoedelijk en knus. Met een warme chocolademelk met slagroom of een glühwein ben je snel weer opgewarmd. Adres: Giersbergen 8, Drunen. Info: www.herbergdedrielinden.nl.

Gasterij ´t Woud tussen Egmond en Bergen GASTERIJ 'T WOUD INTERIEUR 09-05-2013-K1955 Gasterij ’t Woud lijkt bijna een klein maritiem museum. De muren hangen vol reddingsboeien, stuurwielen en schilderijen van schepen en historische foto’s van het Egmondse en Bergse zeeleven. In de gasterij, gelegen op de weg tussen Bergen en Egmond word je warm onthaald met een zeeroverskoffie (met witte en bruine rum, cognac en slagroom), een Derper koffie (met schelvispekel en slagroom) of een Egmondse Jutterbitter. Aan de overkant van de weg loop je zo via een voetpad het Noordhollands Duinreservaat in, waar je de kaalte van de duinen in de winter mooi kunt ervaren. Adres: Herenweg 95, Bergen, Info: www.het-woud.nl.

Tekst en beeld: Corine Koolstra

Review deze post