Wie graag zijn eigen compost kweekt, kan de handen uit de mouwen steken voor een wormenhotel. In de bouwmarkt kun je kant-en-klare wormenhotels kopen, maar je maakt er ook makkelijk eentje zelf. Dat kan laagdrempelig: met grote emmers maak je zo je eigen wormenhotel. In dat verblijf maken de wormen compost dat je kunt gebruiken voor vruchtbaardere grond in eigen tuin. Aan de slag!

Zorg voor compostwormen

De wormen in je wormenhotel moeten wel de goede zijn. Deze compostwormen, vaak tijgerwormen (Eisenia fetida), zijn namelijk andere dan de regenwormen in het gazon. De wormen in je gazon functioneren minder goed in een wormenhotel. Je kunt ze bestellen via internet of je zoekt naar iemand die al langer een wormenhotel heeft en wormen wil weggeven.

Een wormenhotel is handig voor het maken van compost van groente- en fruitafval - tuinieren met Buitenleven
Wormen zijn belangrijk voor een gezond en vruchtbaar bodemleven

Kies het juiste voedsel

De wormen in je hotel dineren graag met afval als schillen, klokhuizen en koffiedik. Ze maken hier compost van, dat een bodem vruchtbaar kan maken. Gft laten composteren in je wormenhotel is een stuk efficiënter dan het gft-afval op laten halen, laten verwerken door een bedrijf en vervolgens in de winkel compost kopen. Verder lusten de compostwormen graag rauwe groente- en fruitresten en theezakjes. Beter geef je ze geen gekookt eten, brood (gaat schimmelen), zuivel en vlees of vis. Te veel prikkelend voedsel zoals ui, citrusvruchten en pepers zijn ook niet goed voor je glibberige gasten.

Vloeibare mest

De compost die je wormen produceren noem je ook wel wormenthee. Het is waterig en druppelt door de gaatjes in de laatste emmer. Dit percolaat is de vloeibare mest van de wormen. Deze natte mest bewaar je in een afgesloten pot of emmer totdat je het gebruikt voor bijvoorbeeld een nieuwe moestuin. Je kunt het verdunnen met water en sproeien over je tuin. Ook kun je het mengen met droge compost en dan gebruiken als mest.

Mix van organisch en hout

Het is belangrijk dat het hotel een goede mix aan organisch materiaal en houtige materialen bevat, zoals tuinafval of ongebleekt papier of karton (bijvoorbeeld eierdozen). Een mooi evenwicht zorgt ervoor dat het hotel niet stinkt. Zet het wormenhotel op een schaduwrijke plek, niet in de felle zon. In de winter is vorst een gevaar en dan zorgt bubbeltjesplastic of een dekentje ervoor dat de wormen niet doodvriezen. Een wormenhotel is niet groot en daarom enorm geschikt voor een kleine tuin of balkon.

Compostwormen eten graag gft-afval.

Handleiding voor je wormenhotel

Dit heb je nodig:

  • 3 emmers/bakken (min. 2 tot 3 liter) van plastic met een goede deksel
  • Boormachine met 2 boortjes: 10 mm en 20 mm
  • Strookjes oud krantenpapier en fijne snippers karton, dorre bladeren of stro
  • Eerste laagje compost van de buren of wat biologische potgrond
  • Eerste verzameling gft-afval, ongeveer 1 kg
  • Twee handjes compostwormen (tijgerwormen) (max. 500 g)

Zo zet je het hotel in elkaar:

  • Boor met de 20 mm-boor gaten in de zijkanten van de tweede en de derde emmer. Boor met het 10 mm-boortje gaatjes in de bodem. De onderste emmer laat je heel. Boor ook een aantal kleinere gaatjes in de deksel, dit zijn luchtgaatjes.
  • Vul de tweede emmer(s) met beetjes van je strookjes krantenpapier en de fijne snippers karton, dorre bladeren of stro, gevolgd door de compost of potgrond. Herhaal dit in laagjes. Laat hierin de wormen vrij.
  • Vul de derde, bovenste bak met en het gft-afval en zorg dat hij niet helemaal vol is.
  • Plaats de emmer met gft-afval in die met compost en wormen, en deze plaats je samen in de dichte emmer.
  • Doe er als laatste het deksel met luchtgaatjes op. Waarschijnlijk zit de onderste bak na zo’n drie maanden vol met vloeibare mest.

Je afval verwerken kan ook met een traditionele composthoop of met Bokashi. Toch geen zin om zelf aan de slag te gaan? Je kunt ook een wormenhotel of -boerderij bestellen.

3.1/5 - (82)