We ontmoeten Karin Cruijs, die vroeger alleen met vaste planten werkte. Sinds een jaar of vijf sluipen er ook eenjarigen in de borders van haar tuin De Heerlijkheid in Ruinerwold (Drenthe). “Ik vond het altijd zo’n gedoe, dat zaaien. Maar een tuinvriendin heeft me aangestoken. Het is gewoon een wonder als je ziet welke enorme planten er in een paar weken tijd groeien uit die mini-zaadjes”, vertelt ‘Katuintje’, de bijnaam van Karin, in Buitenleven 2019/5.

Naast loopeenden wonen er ook ooievaars in De Heerlijkheid. Foto Sietske de Vries
Weelderige boeketten in de tuin

Achter de muur van een oude ligboxstal richtte Karin zelfs een speciale tuin in voor haar eenjarigen. In de bedden van de voormalige groentetuin kweekt ze ieder voorjaar tientallen favorieten zelf op. Kleurrijke smaakmakers als roze kaasjeskruid, feloranje cosmea en paarse papavers ontkiemen hier rondom het cederhouten kasje. Net als in de borders vormen zich in deze eenjarigentuin weelderige boeketten. Karin plant de soorten uit op plekken die nog wat pit kunnen gebruiken. Maar het is ook een pluktuin. “Voor de drie kamers van onze B&B maak ik altijd kleine boeketjes op kleur. Heel leuk om te doen en gasten waarderen het zeer. Het is zo’n vrolijke ontvangst.”

In de oude moestuin kweekt Karin zelf eenjarigen op uit eigen zaad. Foto Sietske de Vries
Zaadjes van Katuintje

Na de bloei verzamelt Karin het zaad van de rijkbloeiende soorten. Dat verpakt ze in kleurrijke zakjes en zelf geborduurde builtjes. “Vaak komen tuinbezoekers helemaal enthousiast naar me toe. Of ze alsjeblieft zaadjes mogen hebben van die prachtige paarse Papaver somniferum. Of van de Amaranthus ‘Dreadlocks’, een prachtige donkerrode soort die heel groot wordt. Zelf vind ik dat ook leuk; plantjes kopen in de tuinen die ik bezoek. Met deze zakjes zaad kunnen onze B&B-gasten en tuinbezoekers lekker in hun eigen tuin aan de slag.” Je kunt Karins zaadjes uit de tuin ook bestellen via haar website.

Het hele verhaal over deze inspirerende, ecologische en diervriendelijke tuin lees je in Buitenleven 2019/5. De editie ligt nog tot en met 27 juni 2019 in de winkel.

Review deze post