Ine van Mierlo van Keuken en Tuin schrijft over haar (moes)tuin. Deze keer gaat ze aan de slag met haar laatste oogst frambozen voor heerlijke chocoladebonbons.
Deze week heb ik de laatste frambozen geplukt en verwerkt tot sap. Dit is een flinke klus, omdat de pulp door een fijnmazige zeef geroerd/gedrukt moet worden. Frambozensap is heerlijk, maar het liefst wel zonder de pitjes. Bij frambozenjam ligt dat weer anders, want daarvoor draai ik de pulp door een passe-vite (roerzeef) zodat er wel wat pitjes zichtbaar blijven. Gewoon omdat ik dat mooi vind. Van de sap maak ik onder andere frambozenazijn, likeur, ijs en bonbons. In dit recept heb je zowel de sap als de azijn nodig, dus dubbel zo lekker!
Recept: frambozenbonbons
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 100 ml frambozensap
- 1 el. citroensap
- 1 el. frambozenazijn
- 2 x draaien met de pepermolen (echt waar)
- 225 g pure chocolade, in stukjes (liefst met een cacaogehalte van minimaal 53%)
- 25 g boter
- Chocolade of frambozensuiker voor de buitenkant
Zo maak je het
- Breng het sap met het citroensap en de azijn aan de kook en voeg de peper toe. Wanneer het kookt, haal je de pan van het vuur en roer je de pure chocolade erdoorheen. Tot slot voeg je de boter toe.
- Giet het mengsel in een vorm met bakpapier en laat dit minimaal 6 uur goed afkoelen op kamertemperatuur.
- Hierna kun je er vormen van snijden. Zelf vind ik blokjes het leukst. Rol de vormpjes door de frambozensuiker of gesmolten chocolade. Dit keer heb ik ze door pure chocolade gehaald omdat ik nog wat had staan, maar dan heb je echt een machtige chocoladebonbon. Niks mis mee natuurlijk, hoewel melk of witte chocolade ook absoluut heerlijk is.
Espresso erbij en genieten maar!