Verzamelaars zijn er dol op: rariteiten en exoten. Soorten die je maar zelden tegenkomt in de doorsnee tuin. Met bijzonder blad, een opvallende bloemkleur of een heel aparte bloeiwijze. Een aantal bijzondere tuinplanten doet het prima in ons klimaat. Zoals deze 7, kende jij ze al?

1. Opvallend gestreepte tuinplant

De Arisaema consanguineum ziet eruit als een exoot met zijn gestreepte aronskelkachtige bloem. Oer-Hollands is echter deze bijzondere tuinplant zijn Nederlandse naam: Jan op de Preekstoel. Jan verwijst naar de bloeikolf en de preekstoel is de schede. Deze winterharde plant voelt zich thuis in de schaduw in lichtzure (bos)grond. In mei verschijnen de gestreepte bloemen en ontvouwen de frisgroene parapluvormige bladeren zich. In het najaar volgt dan nog een toegift met roodoranje bessen.

7 bijzondere tuinplanten
De transparante Diphylleia grayi

2. Transparante bijzondere bloemen

De kleine witte bloemen van de Diphylleia grayi zien er op het eerste gezicht niet heel apart uit. Maar als het regent, gebeurt er iets bijzonders. Zodra de bloemen nat zijn, worden ze namelijk transparant. Alsof ze in ijs zijn veranderd. Zodra ze opdrogen, zijn ze weer wit. Deze ‘skeleton flowers’ zijn gevoelig voor zonlicht dus geef ze een beschut plekje in lichtvochtige aarde. De bloemen bloeien vanaf eind april tot in juli. Eventueel kun je ze voor de winter afdekken met wat mulch om ze te beschermen tegen strenge vorst.

7 bijzondere tuinplanten
Korenbloemaster (Stokesia laevis ‘Blue Danube’)

3. Korenbloemaster

De blauwe bloemen van Stokesia laevis ‘Blue Danube’ lijken een mix van een korenbloem en een herfstaster. Vandaar de Nederlandse naam korenbloemaster. De vaste plant bloeit van juli tot diep in het najaar met hemelsblauwe bloemen waar ook vlinders en bijen dol op zijn. Een ander voordeel; deze bijzondere  tuinplant is winterhard en wintergroen. Geef hem een zonnig, beschut plekje in de tuin en geef bij droogte regelmatig water.

7 bijzondere tuinplanten
De zeesteriris (Ferraria crispa)

4. Bijzondere tuinplant uit de zee

Alsof hij zo uit de zee is gekropen, deze bijzondere tuinplant de zeesteriris (Ferraria crispa). Deze bloem met de haast psychedelische patronen is inheems in Zuid-Afrika, maar kan ’s zomers ook in jouw tuin stralen. En geuren! De bloem in het midden van de kenmerkende, zwaardvormige bladeren. De winterhardheid van de knol is beperkt. Zet hem bij voorkeur in een pot die je na de bloei naar binnen kunt verhuizen.

7 bijzondere tuinplanten
Kiwibes ‘Ken’s Red’ (Actinidia arguta)

5. Rode kiwi’s

Een bijzondere eetbare tuinplant, deze kiwibes ‘Ken’s Red’. Niet groen, geel of goud, maar pruimenrood. In juni geeft deze vrouwelijke plant roomwitte, geurende bloemen. Daarna ontstaan de minikiwi’s die heerlijk zoet zijn en vol vitamine C zitten. Je hebt voor de bevruchting wel een mannelijke plant nodig. Informeer hiernaar bij de kweker. Kiwi’s als deze Actinidia arguta zijn goed winterhard. Geef hem een zonnige plek, bijvoorbeeld voor een zuidmuur.

7 bijzondere tuinplanten
Ijsbloemen (Delosperma congestum ‘Fire Spinner’)

6. Stralende ijsbloemen

Deze bijzondere ijsbloemen zie je niet snel over het hoofd. Al moet je ze laag bij de grond zoeken. Want Delosperma congestum ‘Fire Spinner’ is een echte rotsplant. Tussen de glanzende, vlezige stengeltjes groeien margrietachtige bloemen in stralend oranjerood met een opvallend wit hart met een fuchsiakleurige rand. Anders dan de naam doet vermoeden, houden ijsbloemen van de warmte. Maar in de winter stellen ze niet teleur; ze zijn goed winterhard. Zorg wel voor goed doorlatende grond.

7 bijzondere tuinplanten
Kurkuma (Curcuma longa)

7. Bijzondere roze tuinplant

Wist je dat je sommige exotische specerijen best kunt uitproberen in je Hollandse bodem? Kurkuma of Indiase geelwortel bijvoorbeeld (Curcuma longa). Zonde om de wortel direct te oogsten, want deze gemberachtige bloeit in het najaar mooi met grote, geurende roze bloemen. Kurkuma is wel gevoelig voor natte voeten in de winter. Zorg dus voor goed doorlatende grond of zet de plant in pot op een koele, droge plek.

Meer bijzondere tuinplanten

Ben je op zoek naar meer bijzondere planten? Kijk dan ook eens op www.strangewonderfulthings.com In Nederland kom je bij kwekers als Tuingoed Foltz, Palma Verde en Vreekens Zaden ook vaak aparte soorten tegen.

3/5 - (23)