De structuur, het zuurstofgehalte, de hoeveelheid organische materialen en het aanwezige bodemleven: al deze zaken hangen af van de grondsoort waarin je wroet. Een rijk tuinleven begint bij een goede bodem. Iedere grondsoort dien je anders te bewerken. Voor de drie meest voorkomende volgen hier een aantal tips en tricks.

De grondsoort van je tuin bepalen

De meest voorkomende bodems in Nederland bestaan uit klei, zand of veen. In Limburg heb je ook nog kans op löss, een zeer vruchtbare grond. Wat voor grond je hebt, hangt voor het grootste deel af van waar je woont, maar door afgravingen in het heden en verleden kan je grondsoort veranderen. Test zelf je grondsoort, zodat je weet hoe je verder moet. Nu je weet met welke grondsoort je te maken hebt, is het handig te weten hoe deze het beste wordt behandeld om hem zo vruchtbaar mogelijk te houden.

Kleigrond bewerken voor zuurstof

De hele fijne slibdeeltjes van de grondsoort klei houden vocht en voeding goed vast, maar door de dichte structuur is het zuurstofgehalte laag. Dit is niet bevorderlijk voor je planten. Om meer zuurstof in je grond te krijgen, kun je de grond voor de winter spitten. Vrieskou zal de grond dan uit elkaar breken. Strooi tegelijk wat kalk om je bodemstructuur te verbeteren. Ook het verspreiden van een organische mulchlaag kan veel toevoegen. Een goede compost activeert namelijk het bodemleven. Organismen zullen gangetjes graven in de bodem waardoor er meer ruimte is voor zuurstof. Wil je jouw eigen compost maken? Lees dan het artikel ‘Maak je eigen composthoop’.

Je grondsoort dien je op de juiste manier te bewerken. Klei, zand of veen zijn niet hetzelfde - Tuinieren met Buitenleven

Kalk is vooral voor een veengrond belangrijk. Het zorgt voor een minder zure grond.

Zandgrond voedzaam houden

Zandgrond houdt voeding en water moeilijker vast omdat de structuur zo grof is. Zand verdient dus een voedingsrijke behandeling met veel organische stoffen zoals compost (eventueel met een biologische bemesting). Het is verstandig om voor het aanplanten van iets nieuws tien centimeter compost door de bovenste laag zand te spitten. Nieuwe planten hebben een extra goede start nodig. Gebruik daarom voor het planten een aanplantgrond voor de juiste bacteriën en schimmels en voeg een ecologische bodemactivator toe. Ook voldoende water is belangrijk voor nieuwe aanplant. Let daarbij wel op dat je na bewateren ook opnieuw bemest, want het water heeft de meststoffen waarschijnlijk doen uitspoelen.

Veengrond minder zuur maken

Veengrond is een supervruchtbare grondsoort, omdat deze voor het grootste deel uit organische stof bestaat. Maar daarom is hij ook heel zuur. Rododendrons en heideplanten houden daar wel van, maar voor andere planten mag de zuurgraad omlaag. Om dit te verwezenlijken, kun je plaatselijk kalk toevoegen. Belangrijke tip: houd de dosering die op de verpakking staat te allen tijde aan, want een teveel aan kalk is schadelijk voor je grond. Ook is veen goed vochthoudend en dus is sproeien veelal overbodig. Een teveel aan water ligt wel op de loer; zorg dus bij veengrond voor goede afwatering.

1.7/5 - (3)