Niet iedereen heeft een grote tuin bij zijn huis. Ook niet iedereen houdt van tuinieren of is er handig in. Maar ook dan kun je van je tuin een gezellige plek maken waar je, zodra het weer het toelaat, heel wat gezellige uurtjes door kunt brengen. Het is sterk aan te raden om je tuin zo groen mogelijk te maken. Niet alleen voor het milieu en de biodiversiteit, maar ook en vooral omdat een groene tuin zorgt voor verkoeling en de kans op wateroverlast bij langdurige regen een stuk kleiner maakt.

Bloembakken

Wanneer je het bijhouden van bloemperken niet zo ziet zitten of daar geen ruimte voor hebt, dan kun je ook een mooie houten bloembak of cortenstaal bloembak neerzetten. Dat is wat makkelijker bij te houden. Vul de bak met voldoende tuinaarde of potgrond zodat de planten die je erin zet boven de rand uit komen. Je kunt er in het najaar bloembollen in planten die in het voorjaar opkomen. Als deze zijn uitgebloeid kun je in de bak kleurige eenjarige plantjes zetten die vanaf april volop te koop zijn. Deze plantjes kunnen, als het weer een beetje wil meewerken, tot ver in de herfst bloemen geven. Wil je vaste planten in een bak zetten, let er dan op dat die niet winterhard zijn en dus in de winter naar binnen moeten als het vriest. Een plant is alleen winterhard als de soort hiervoor geschikt is en de plant in de ‘volle grond’ staat.

De tuinafscheiding

Een goede tuinafscheiding zorgt voor privacy. Je kunt hier verschillende opties voor kiezen. Heb je geen zin in veel tuinonderhoud dan kies je voor een houten of betonnen schutting. Mooie schuttingen koop je online bij Buitengoed. Let erop dat de schutting maximaal 200 cm hoog mag zijn. Als je de schutting samen met je naaste buren aanschaft dan kun je deze op de erfgrens plaatsen. Jullie zijn dan automatisch beiden eigenaar. Als er geen afspraak met de buren kan worden gemaakt, dan moet je ervoor zorgen dat de schutting volledig op je eigen grond staat om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Het tuinpad

Hoewel je je tuin beter niet helemaal kunt betegelen, is een mooi tuinpad natuurlijk wel handig. Wil je niet elke week bezig zijn met het verwijderen van onkruid, kies dan een wat grotere tegel of steen zodat onkruid minder mogelijkheden heeft om wortel te schieten. Wees terughoudend met het reinigen van tegels in je tuin met een hogedrukreiniger. Deze vernietigt de beschermlaag op de stenen of tegels, waardoor ze des te sneller weer groen worden. Groene aanslag kun je prima verwijderen met een sopje van heet water met wat groene zeep. Gebruik hiervoor liever geen chemische middelen, die zijn erg schadelijk voor zowel planten als insecten. Groene aanslag verwijderaar kan bovendien giftig zijn voor katten en honden die buiten in de tuin lopen, het aan hun pootjes krijgen en die vervolgens gaan aflikken.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

Review deze post