1. Japanse wijnbes
Het zijn net tumtummetjes, de vruchten van de Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius). Dit stevige framboosachtige fruit is heerlijk zoet en heeft een lekkere bite. Helaas groeien de vruchtjes wel aan ranken met venijnige kleine doorns. Uitkijken met plukken dus! Japanse wijnbessen groeien aan de tweejarige ranken die na de bloei afsterven. Verwijder deze in de winter. Gelukkig zorgt de struik zelf voor verjonging doordat de toppen in de grond groeien. Als je deze in de lente afknipt van de moederplant, ontwikkelt zich vanzelf een nieuwe plant. Weef de takken (met handschoenen aan) door betongaas, bind ze op tegen de muur of leid ze over een boog.
2. Herfstframbozen
Zomerframbozen kun je met een beetje geluk al in juni plukken. Wil je nog een toegift van dit zoete zomerfruit uit de moestuin, kies dan voor herfstframbozen (Rubus idaeus). Die dragen hun vruchtjes van augustus tot soms wel in oktober. Anders dan bij de zomerframboos, geeft de herfstframboos vruchten op het jonge hout. Na de oogst snoei je deze planten dus helemaal terug. Ze lopen in de lente weer uit. Ontdek je echter nog bloeiende stengels in de herfst, laat deze dan intact. Op die manier geniet je al in de zomer van herfstframbozen. Doorgaans oogst je wel minder fruit van de herfstframboos dan van de zomerframboos. Een lekkere soort is de oranje ‘Fallgold’. Bij de ‘Quatro’ vind je maar liefst vier rassen aan één heester. Ideaal voor de kleine tuin.
3. Ananaskers of Kaapse kruisbes
De gele bessen van de ananaskers (Physalis peruviana), ook wel Kaapse kruisbes genoemd, gaan verstopt in een sierlijk lampionnetje. Dit eetbare familielid van de oranje lampionplant smaakt naar een mix van aardbei en ananas. De bessen rijpen half augustus af. Dit kun je zien aan de lampionnetjes, die dan van groen naar goudgeel verkleuren. De planten van dit zomerfruit zijn niet erg winterhard, maar als je ze in pot zet, kun je de planten proberen over te houden. Geef je ananaskers een zonnig en beschut plekje en voorkom dat de kluit te nat is.
4. Bramen zonder doorns
Wilde bramen (Rubus fruticosus) zijn heerlijk zomerfruit, maar er gaat natuurlijk niets boven de zwarte lekkernij uit eigen tuin. Wist je dat er ook doornloze braamstruiken verkrijgbaar zijn? Geef ze een zonnige plek in je tuin en zorg voor voldoende vocht. In de herfst snoei je de takken terug die vruchten hebben gedragen. De jonge takken bind je op. Doe dit wel op tijd, voordat ze de hele moestuin overnemen. Zelf vermeerderen is niet moeilijk en werkt op dezelfde manier als bij de Japanse wijnbes: graaf een lange jonge tak in de grond. Het uiteinde krijgt vanzelf wortels waaruit een nieuwe struik groeit. De ‘Chester Thornless’ geeft sappige vruchten en wordt ook vaak door professionele telers aangeplant. De ‘Thornless Evergreen’ heeft wintergroen blad en geeft geurende bloemen.
5. Braamboos of frambraam Loganberry
Ook een goed idee voor zoet zomerfruit uit de moestuin: braambozen of frambramen. Succesvolle kruisingen tussen bramen en frambozen hebben deze nieuwe soort klein fruit opgeleverd. Er zijn inmiddels al verschillende cultivars verkrijgbaar, waarvan de Loganberry (Rubus ×loganobaccus ‘Logan’) de bekendste is. De struik groeit – net als bramen – snel. De paarsrode vruchten lijken juist weer meer op frambozen, maar dan in een XL-formaat. De smaak houdt het midden tussen beide fruitsoorten. Vind je ze lekker? Probeer dan ook eens andere braambozen als de Tayberry (Rubus ‘Tayberry’) en Boysenberry (Rubus ‘Boysen’). Geef ze een zonnig plekje in de tuin en snoei ze aan het einde van de winter om vorstschade te voorkomen.
6. Superfood blauwe bes
Blauwe bes (Vaccinium corymbosum) of trosbosbes hoef je niet te leiden zoals het meeste andere klein fruit. De bessen groeien aan compacte struiken. Net als bosbessen bevatten ze veel vitamines en antioxidanten; een echt superfood dus. En net als in het bos houden deze planten ook van zure, kalkrijke grond. Heb je dat niet in jouw tuin, zet ze dan in pot. Er zijn verschillende rassen verkrijgbaar, waarbij je kunt kiezen voor vroege, middelvroege en late rassen. Soorten met een goede opbrengst in augustus zijn onder meer de ‘BlueCrop’ en ‘Elliot’. Lekker zoet zijn de roze bessen van ‘Pink Lemonade’. De blauwe bes groeit langzaam en heeft vaak alleen wat onderhoudssnoei nodig. Wordt de opbrengst minder, verwijder dan een van de hoofdtakken waaruit de kleinere takken groeien. Geef de potten een plekje in de halfschaduw en vergeet niet om water te geven in periodes van droogte.
Ben je ook benieuwd of het je lukt met groenten uit de moestuin? Lees dan over negen makkelijke groenten kweken.