Genieten van een stuk brownie of lekker toetje zonder je schuldig te voelen? Dat kan! In het bakboek Puur Zoet legt Mariette van Tuyl de basis van het gezondere bakken uit. Het water liep de Buitenleven-redactie in de mond bij het zien van de foto’s. We wilden dan ook graag meer weten van Mariette.

Smakelijke recepten

Dit gezondere bakboek helpt je om het gebruik van toegevoegde suikers, vet en room te minimaliseren en daar een pure vervanger voor te vinden. In Buitenleven 2018/3 staan vier smakelijke gerechten uit de uitgave: fresh & fruity ontbijttaartjes, fudgie chocolate pizza, raw lemon bars en vullend noten- en zadenbrood. Mariette blogt er ook over op Zoetrecepten.nl.

Vier vragen aan Mariette

Hoe kwam je op het idee om een bakboek te schrijven?
“Ik heb altijd al een passie gehad voor bakken, schrijven en het delen van kennis. Daarom ben ik mijn blog begonnen. Dat daar bijna vijf jaar later een eigen bakboek op volgt, is voor mij een droom die uitkomt.”

Wat is je favoriete recept uit het boek?
“Oef, daar vraag je me wat. De lemon mango bars behoren zeker op mijn favorietenlijstje.”

Hoe kwam je aan inspiratie voor de recepten?
“Eigenlijk door alles om me heen. Soms maak ik gezonde remakes op ‘gewone’ zoete recepten die ik heel lekker vind, of ik eet iets in een restaurant of brunchtentje dat me op een goed idee brengt. Grappig genoeg geldt voor mij dat hoe meer ik bak, hoe meer inspiratie ik krijg voor nieuwe recepten. Mijn to-bake-lijst is oneindig.”

Is het boek ook geschikt voor lezers met weinig bakervaring?
“Absoluut! In Puur Zoet neem ik lezers mee in de basis tot het gezonder bakken, door ze uitleg te geven over de ingrediënten die ik gebruik en wat die doen met je baksel. Daarna volgt een basishoofdstuk met bijna twintig recepten waarmee lezers zelf kunnen variëren. Verder heb ik alle recepten zo simpel mogelijk gehouden en toegankelijke ingrediënten gebruikt die je in bijna elke supermarkt kunt kopen.”

Win Puur Zoet

Nieuwsgierig geworden naar de gezonde zoetigheden? Ga aan de slag met het voorproefje dat in Buitenleven 2018/3 (nog t/m 19 april in de winkel) staat. Puur Zoet kun je ook winnen! Gebruik daarvoor de winactie uit de editie.

Puur Zoet, Mariette van Tuyl, € 24,99, Forte Culinair, koop je in de boekhandel.

Review deze post