Plant van de Maand?
In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.
De vijg bijt dus de spits af deze maand september. Met twee weken geleden een plantenpaspoort en de kenmerken van vijg, wat maakt het zo’n mooie plant voor in de tuin en in welke tuinsferen past hij?
Vorige week las je over de verzorging (planten, zaaien, standplaats, snoeitips en vermeerderen).
Vandaag selecteren we de verschillende varianten en geven we je een lekker recept voor vijgenjam.
We sluiten de maand af met de mooiste soorten vijg en waar ze te zien en te koop zijn.
Tip
Heb je weinig ruimte? Leid de twijgen van een vijg dan tegen een muur of schutting.
Vijg varianten
Je kunt een vijg als boompje op stam kweken, met een lage of juist hogere stam. Of kies voor een struikvorm. Er zijn ook oude vijgenstruiken te koop met een dikke stam, een bijzondere blikvanger in een royale kuip. Wens je een rijke oogst? Kies dan het liefst een van de benoemde tuinvormen, er zijn honderden verschillende.
Sappige vruchten
Vijgen die goed rijpen in ons klimaat: ‘Bornholms Diamant’ is sterk en zeer winterhard en heeft zoete, maar iets minder sappige vruchten. Bij ‘Ice Crystal’ is het blad prachtig ingesneden. ‘Longe d’Aout’ heeft langwerpige geelbruine vruchten en een elegant ingesneden blad. ‘Panachée’ wordt ook wel tijgervijg genoemd vanwege de groengeel gestreepte vruchten. ‘Pastiliere’ heeft blauwrode vijgen met sappig vruchtvlees. ‘Portogallo’ draagt zeer grote groene vruchten. ‘Verdino’ heeft felgroene langwerpige vruchten, later geel. ‘Violet Dauphine’ heeft grote ronde vruchten met een violette tint.
Recept Vijgenjam
Met verse vijgen maak je een heerlijke zoete jam!
Ingredienten:
300 g vijgen
75 g suiker of geleisuiker
1 el honing
2 el citroensap
snufje kaneel
Bereiding:
Was de vijgen en snijd ze in stukjes. Doe ze samen met de (gelei)suiker, honing, citroensap en kaneel in een grote pan. Breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur inkoken. Doe het vuur uit en maak de jam fijn met een staafmixer. Schenk de hete jam in steriele jampotjes. Heerlijk op de boterham, maar ook verrukkelijk bij een bolletje ijs of bij de kaasplank.