Deze maand is vijg (Ficus carica) de Plant van de Maand. Vorige week las je al hoe een vijg in combinatie met andere planten zorgt voor een Zuid-Europese sfeer in je tuin. Vandaag vertellen we je alles over de verzorging van vijgen. Van plant- tot zaai- en snoeitijd en met tips voor vermeerderen en verjongen.

 Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Modeste Herwig

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

De vijg bijt dus de spits af deze maand september. Met vorige week een plantenpaspoort en de kenmerken van vijg, wat maakt het zo’n mooie plant voor in de tuin en in welke tuinsferen past hij?

Vandaag lees je over de verzorging (planten, zaaien, standplaats, snoeitips en vermeerderen).

Volgende week selecteren we de verschillende varianten en geven we je een lekker recept voor vijgenjam.

We sluiten de maand af met de mooiste soorten vijg en waar ze te zien en te koop zijn.

In pot is een vijg perfect voor op het balkon, terras of de patio. Er zijn natuurlijk ook wat kleinere soorten om mee te beginnen.

Plant- en zaaitijd

Een vijg kun je het hele jaar door planten, als het niet vriest. De beste tijd voor aanplant is echter het voorjaar of de vroege herfst. Een vijg heeft geen bloemen, de vruchten zijn eigenlijk de bloemen. De kleine vijgen groeien in het najaar en rijpen het volgende jaar in de zomer of vroege herfst. Bij strenge vorst kunnen ze echter afvallen, in dat geval kunnen er eind oktober nieuwe vijgen rijp zijn. Soms kun je twee keer per jaar oogsten, in de zomer en eind oktober. Als de vijgen kleuren en zacht aanvoelen, zijn ze rijp. De vruchten zijn niet goed te bewaren, direct opeten of verwerken dus.

Volle grond of pot?

Plant een vijg in de volle grond op een beschutte en zonnige plek in lichte, humusrijke grond. De bodem moet goed doorlatend zijn, vijgen houden niet van natte voeten. In rijke grond wordt veel blad gevormd, maar weinig vruchten. Een warme zuidmuur is ideaal, hier zullen de vruchten goed kunnen rijpen.

 

Tegen een muur is altijd een goed idee, de vijg is dan beschut tegen de wind en profiteert van de warmte van de muur op zonnige dagen.

Verzorging

Een vijg heeft voldoende water nodig om goed te groeien. Geef zeker vijgen in pot ruim water. Eenmaal goed aangeslagen in de volle grond is een vijg goed droogtebestendig. Te weinig water kan de vruchten echter doen afvallen. Barsten de vruchten open dan kan de grond juist te nat zijn. De genoemde vijgenrassen zijn in de volle grond goed winterhard tot -15 °C. Bescherm jonge planten wel tegen de vrieskou. Dek de vijg bij zeer strenge vorst af, vooral de jonge scheuten kunnen bevriezen. In een pot is een vijg gevoeliger voor vriestemperaturen, laat hem daarom liefst in een vorstvrije ruimte overwinteren (mag donker zijn).

Snoeien

In november-februari dode punten wegknippen tot vlak boven een gezonde knop. Zorg ervoor dat het hart van de struik open blijft. Spaar de takken met jonge groene vruchtjes, want die gaan nog rijpen. In de zomer uitdunnen en jonge scheuten terugknippen tot op 5-6 bladeren. Stamboompjes en oude vijgen kunnen sterker teruggeknipt worden, maar zullen dan minder vruchten dragen. Voorkom dat het sap van de vijg op je huid komt omdat dit kan irriteren.

Als je oude struiken ver terugsnoeit, krijg je minder vruchten. Foto MHGP-FP-Alexandre-Petzold

Vermeerderen en verjongen

Een vijg is te vermeerderen door stekken en door wortelopslag af te nemen. Of probeer afleggen: buig in het voorjaar een soepele twijg naar de grond, snijd hem licht in en zet hem vast met een steen. Na ongeveer een jaar zijn er wortels gevormd en kun je de jonge plant van de moederplant afsnijden. Vijgen kunnen ook gezaaid worden.

Volgende week zijn de verschillende varianten van vijg aan de beurt.

Ficus carica 'Brown Turkey', een van de mooiste soorten waar we je binnenkort meer over vertellen. Foto MHGP-FP-Digitalice-Images

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)