Kruiden zorgen voor extra smaak in warme gerechten en salades. Ook aan ijskoude drankjes geven ze een lekkere kick. Wist je bijvoorbeeld dat je heerlijke siroop kunt maken van citroenverbena? Vijf soorten kruiden om uit te proberen in een dorstlessend zomerdrankje.
1. Tomatensap met basilicum
Tomaten en basilicum (Ocimum basilicum) halen elkaar in smaak mooi op. Een mooie combi voor een heerlijk kruidig zomerdrankje gazpacho. Pers sap van een smaakvolle tros tomaten. Zeef de pitjes en velletjes eruit en voeg er wat crushed ijs en snippers verse basilicum aan toe. Een supergezond sapje vol vitamine C, mineralen en antioxidanten. Basilicum is er in zo’n 160 verschillende soorten; van kaneelbasilicum tot citroenbasilicum. Voor de tuin is onder meer de kleine Griekse basilicum (Ocimum basilicum ‘Bascuro’) heel geschikt.
2. Water met komkommerkruid
Komkommer geeft een lekkere, frisse smaak aan water. Door er bernagie of komkommerkruid (Borago officinalis) aan toe te voegen, versterk je die. Het blad maar ook de blauwe bloemetjes smaken er namelijk naar. Vroeger was dit een geliefd geneeskrachtig kruid, inmiddels wordt het eten van te veel blaadjes afgeraden in verband met toxiciteit. Maar de ijsblauwe bloemetjes in je glas kunnen geen kwaad. Tip: ze laten zich mooi invriezen in ijsblokjes. In de tuin is dit eenjarige kruid een topper. Het trekt massa’s bijen en hommels aan én zaait zich makkelijk uit.
3. Gezonde smoothie met rozemarijn
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) geeft je gezonde smoothie een kruidige kick. En het bevat, net als bosbessen, veel antioxidanten. Kneus een takje en voeg dit toe aan je koude fruitdrank. Voor een zomerdrankje met kruiden is het ook lekker in ijswater dat je op smaak brengt met (bevroren) bessen.
4. Zomerdrankje van munt
Munt (Mentha) smaakt niet alleen goed in warme thee. Op warme dagen is limonade met munt heerlijk verfrissend. Kies dan wel voor een aromatische soort als Marokkaanse munt (Mentha spicata ‘Moroccan’) of pepermunt (Mentha ×piperita), de grondstof voor veel tandpasta en snoep. Maar je kunt voor je zomerdrankje met kruiden ook eens bananenmunt (Mentha arvensis ‘Banana’), gembermunt (Mentha ×gentilis) of appelmunt (Mentha ×rotundifolia ‘Variegata’) proberen. Munt kan flink woekeren in de tuin. Fijn voor de liefhebber, want nieuwe uitlopers knip je gewoon af voor de thee. Maar als je de kruidentuin strak wilt houden, kun je deze smaakmaker beter kweken in pot.
5. Ranja van citroenverbena
Nog intenser van smaak dan citroenmelisse (Melissa officinalis) is citroenverbena (Aloysia citriodora). Een takje is al genoeg om een glas water een zachte citroensmaak te geven. Kneus voor de zomerdrankje de blaadjes wel even van tevoren en zet de fles een paar uur in de koeling. Ook kun je er siroop van maken. Knip hiervoor vijf lange takken van een plant af. Breng 300 ml water aan de kook met 300 g suiker. Als het suikerwater is afgekoeld, voeg je de takjes toe met een schijfje citroen. Koud wegzetten en dan serveren als ranja of saus over ijs. Overigens maak je op deze manier ook siroop van andere kruiden als munt, lavendel en tijm eenvoudig.
Worstel je er ook mee om kruidenplantjes in leven te houden? Lees dan onze tips in het bericht ‘Hoe blijven kruidenplantjes langer houdbaar?’