Kruidenplantjes uit de supermarkt staan leuk in de keuken en zijn handig als je aan het koken bent. Maar vaak lukt het niet om de plantjes binnen in leven te houden. Buiten in de tuin of in een pot zijn ze vaak ook geen lang leven beschoren. Hoe blijven kruidenplantjes langer houdbaar?

Kruidenplantjes uit de supermarkt

Kruidenplantjes uit supermarkten worden gekweekt onder uitstekende omstandigheden. Ze moeten snel groen, vol en groot worden. Eenmaal uit die omgeving met de perfecte temperatuur en precies de juiste hoeveelheid water en licht, is het voor deze plantjes wennen thuis in de keuken. Ze zijn primair bedoeld voor consumptie en zullen (uitzonderingen daargelaten) na enkele dagen vergaan. Het zijn dus een soort plofplantjes. Ondanks goede zorgen, zal het praktisch niemand lukken om deze kruidenplantjes te behouden. Zorg daarom voor een alternatief als je er langer van wilt genieten.

Tips om kruidenplantjes langer te behouden – Tuinieren met Buitenleven

Zet je kruidenplanten in een pot, zorg dan dat er gaten inzitten. De wortels zuigen namelijk van onderuit.

Kruidenplantjes uit tuincentra

De kruidenplantjes die je in tuincentra koopt, zijn meestal gekweekt om langer in de tuin of in een pot te blijven staan. Die plantjes hebben meer tijd gehad om tot ontwikkeling te komen en zijn iets beter bestand tegen wisselende omstandigheden. Dit maakt dat ze geschikter zijn om langere tijd te behouden. Een belangrijke tip voor de kruidenplanten op pot: de wortels zuigen van onderuit. Zorg dus dat je plant in een pot zit met gaten, en zet deze op een bord met water. Kies een plek met veel licht en zet ze binnen niet boven de verwarming. Basilicum lijdt overigens onder de zuren van je handen. Oogst ze daarom met een schaartje.

Kansrijke kruidenplantjes

Je kunt kruiden ook zelf zaaien, in een pot of in de grond. Kansrijke kruiden zijn bieslook, munt, peterselie en tijm. Als je hebt gezaaid, krijgt de plant de kans om groot te worden onder dezelfde omstandigheden. Natuurlijk moet je tijdens het groeien niet vergeten wat een bepaalde plant nodig heeft.

Tips voor zaaien van plantjes

  • Neem geschikte potgrond (bijvoorbeeld speciaal voor zaaien of de moestuin)
  • Geef dagelijks een klein beetje water
  • Zorg voor voldoende licht, maar niet in de volle zon achter het raam