Denk je aan bloemen in de winter, dan is de amaryllis (Hippeastrum) een bekende verschijning in de woonkamer. Deze bol is kenmerkend door de opvallende, stervormige bloembladeren. Meestal bevat de lange steel geen blad, waardoor de bloem extra opvalt. Buitenleven geeft tips voor de verzorging.

Amaryllis of Hippeastrum?

Wat is het verschil tussen amaryllis en Hippeastrum? Nou, wat amaryllis wordt genoemd, is botanisch gezien eigenlijk Hippeastrum. Deze naam is ontstaan uit het oud-Grieks en betekent letterlijk ‘ridderster’. Hippeus betekent namelijk ridder en astron is oud-Grieks voor ster. Het verwijst naar de stervormige bloembladeren. Deze bladeren zijn heel bijzonder: ze lijken wel van fluweel. De bloem staat vooral bekend als amaryllis en inmiddels zijn de namen synoniem aan elkaar geworden.

Amaryllis is een blikvanger. De bol bloeit, maar je kunt hem ook op steel in een vaas zetten – Tuinieren met Buitenleven

De bol heeft een ruime pot nodig met vochtige potgrond.

Verzorging van de amaryllis

  • Plant de bol voor driekwart in een ruime pot met luchtige, vochthoudende potgrond. Zorg dat de potgrond voldoende vochtig blijft. Geef zo nodig meer water wanneer de knoppen zichtbaar worden.
  • Plaats de pot op een lichte en warme plaats in huis. In het begin is een temperatuur van 21 °C ideaal. Daarna kun je de pot op een iets koelere plek zetten. De belangrijkste bloeiperiode is van oktober tot juni.
  • Bijvoeden van de amaryllis is niet nodig. De bol is tevreden met wat water en zon.
  • Je kunt de bol heel eenvoudig overhouden als de bloem is uitgegroeid. In dat geval knip je de steel 3-5 cm boven de steel af, zodra de bloem is uitgebloeid. Bewaar de bol op een koele en donkere plek. Water geven is dan niet nodig.
  • In oktober kun je de bol vervolgens weer op een warme plek zetten, waarna de bloem in de meeste gevallen weer gaat bloeien. Dit proces kun je jaren herhalen!
Amaryllis is een blikvanger. De bol bloeit, maar je kunt hem ook op steel in een vaas zetten – Tuinieren met Buitenleven

De amaryllis staat ook erg leuk als snijbloem in een vaas. Foto: Mooiwatbloemendoen.nl, Styling: Elize Eveleens/Klimprodukties

Grote variatie voor een kleurrijk ensemble

De bekendste variant is misschien wel de rode amaryllis, maar de bol is verkrijgbaar in veel kleuren en diverse varianten. Maak een mooie mix hiervan en combineer er op los! Maak het zo kleurrijk als je zelf wilt. Of koop de amaryllis als snijbloem en zet hem in een vaas.

Een andere populaire bloem tijdens de koude maanden, is de kerstster. Die bloeit juist dan ook in meerdere prachtige kleuren. Lees meer over de kerstster.

2.5/5 - (4)